Schotse Susan Philipsz wint prestigieuze Turner Prize

Dat een geluidskunstenares de Turner Prize gewonnen heeft, lokt heel wat controverse uit.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Turner Prize wint een geluidskunstenares deze meest prestigieuze prijs voor hedendaagse kunst. Al lokte de uitreiking van de prijs, die bedoeld is voor een artiest van onder de vijftig die in Groot-Brittannië leeft of werkt, meteen ook heel wat controverse uit.

Voor haar werk heeft de Schotse kunstenares Susan Philipsz (°1965) haar eigen stem opgenomen terwijl ze drie versies van een Schots klaaglied uit de 16e eeuw zingt. In mei werd die opname afgespeeld bij de bruggen over de rivier Clyde, die door de kunstenares haar geboortestad Glasgow loopt.

Net als de kunstwerken van de andere genomineerden is het werk momenteel te zien, of beter te horen, in de Tate Gallery. De jury prijst haar werk, omdat het “treffend en melancholisch” is.

Controverse

Vroeger zong Philipsz al nummers van onder andere Nirvana en Radiohead die dan in de supermarkt of bij een busstation afgespeeld werden. Op die manier wil de kunstenares de “psychologische effecten van gezang onderzoeken. Mensen vinden het raar om een ongeoefende stem te horen zingen zonder begeleidende muziek. Het is of je iets dat heel erg privé is in een publieke context plaatst”.

Voor de uitreiking protesteerden The Stuckists, een groep kunstenaars die de prijs al langer bekritiseert, over de winnares. Volgens hen is het werk van Philipsz “geen kunst, maar muziek”.

Philipsz haalde het van Dexter Dalwood, de Spaanse Angela de la Cruz en het collectief The Otolith Group. De Turner Prize, die zo’n 30.000 euro waard is en sinds 1984 bestaat, werd maandagavond uitgereikt in het Londense museum Tate Britain.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content