De Franse impressionist Pierre Bonnard was een liefhebber van tuinen en de natuur. Daarom vestigde hij zich in de buurt van Giverny (Normandië) waar hij van 1910 tot 1938 woonde. Daar is nu het Musée des Impressionismes. Van april tot begin juli wordt hier een bijzondere tentoonstelling aan de schilder gewijd, namelijk 'Bonnard en Normandie'.

Zowat 80 schilderijen en tekeningen werden samengebracht uit twintig Franse en buitenlandse musea en particuliere verzamelingen. Bonnard is kunsthistorisch interessant, omdat hij het geldende impressionisme, dat stoelde op de esthetiek van de Nabi's, verwerkte tot een nieuwe beeldtaal met zonnige kleuren in een vrijere vormcontext. Ook zijn evolutie van een vorm van expressionisme naar een meer verfijnde vorm van lyriek is interessant om zien.

Zijn onderwerpen variëren van landschappen, interieurs en naakten waarmee hij vooral bekend werd. Hij was ook een fervent fotograaf die vooral zijn vrouw als onderwerp koos, ze was trouwens ook zijn favoriete model voor zijn schilderijen, pastels, gouaches en tekeningen.

Occasioneel waagde hij zich aan de beeldhouwkunst op kleiner formaat. In het bovengenoemde Musée des Impressionistes is een selectie uit zijn oeuvre dus deze zomer te zien.

Ludo Bekkers

Bonnard en Normandie, tot 3 juli in het Musée des Impressionismes in Giverny.

De Franse impressionist Pierre Bonnard was een liefhebber van tuinen en de natuur. Daarom vestigde hij zich in de buurt van Giverny (Normandië) waar hij van 1910 tot 1938 woonde. Daar is nu het Musée des Impressionismes. Van april tot begin juli wordt hier een bijzondere tentoonstelling aan de schilder gewijd, namelijk 'Bonnard en Normandie'. Zowat 80 schilderijen en tekeningen werden samengebracht uit twintig Franse en buitenlandse musea en particuliere verzamelingen. Bonnard is kunsthistorisch interessant, omdat hij het geldende impressionisme, dat stoelde op de esthetiek van de Nabi's, verwerkte tot een nieuwe beeldtaal met zonnige kleuren in een vrijere vormcontext. Ook zijn evolutie van een vorm van expressionisme naar een meer verfijnde vorm van lyriek is interessant om zien. Zijn onderwerpen variëren van landschappen, interieurs en naakten waarmee hij vooral bekend werd. Hij was ook een fervent fotograaf die vooral zijn vrouw als onderwerp koos, ze was trouwens ook zijn favoriete model voor zijn schilderijen, pastels, gouaches en tekeningen. Occasioneel waagde hij zich aan de beeldhouwkunst op kleiner formaat. In het bovengenoemde Musée des Impressionistes is een selectie uit zijn oeuvre dus deze zomer te zien. Ludo Bekkers