Nederlandse Cobra-schilder Corneille gestorven

© EPA

Corneille, die vooral bekendheid verwierf als Cobra-schilder, overleed op 88-jarige leeftijd.

De Nederlandse kunstschilder Corneille is zondag overleden in Frankrijk, waar hij woonde en werkte. Corneille, wiens werkelijke naam Guillaume Cornelis Beverloo was, overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis. Hij was de laatste tijd lichamelijk sterk achteruit gegaan, meldde zijn vriend Boudewijn Hiltermann, namens de vrouw van de Cobra-schilder.

De schilder kampte naar verluidt ook al een tijdje met psychische problemen. Corneille leefde teruggetrokken in het Maison du Cedres in het Franse departement Val d’Oise. Het grote publiek kent Corneille voornamelijk van de oprichting van kunstbeweging Cobra en van zijn kleurrijke fantasievolle schilderijen van vogels, bloemen en vrouwen.

De in 1922 in Luik als Cornelis Guillaume van Beverloo geboren Corneille verhuisde met zijn familie op twaalfjarige leeftijd terug naar Nederland. Daar leerde hij zichzelf schilderen, voordat hij tussen 1940 en 1942 kunstcursussen volgde aan de Amsterdamse Academie. In 1946 stelde hij voor het eerst tentoon in Groningen. Ook zijn naam dateert uit zijn kindertijd: als kind signeerde hij zijn tekeningen met Cornie, hetgeen hij later verbasterde tot Corneille (kraai).

Corneille behoorde in 1948 met Karel Appel en Constant tot de oprichters van de Experimentelen. Met Appel begon hij met het tekenen van portretjes op de Zeedijk in Amsterdam, die ze voor een piek verkochten.

Kindertekeningen

Ze trokken naar Parijs, want daar ‘gebeurde het’ toen immers. Op zijn 26ste richtte hij samen met Appel en Constant, de Belgen Christian Dotremont en Joseph Noiret en de Deen Asger Jorn Cobra op. De naam slaat op de drie hoofdsteden van de landen waaruit de oprichters vandaan kwamen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Cobra stond voor expressionistisch kleurgebruik en een bewust naïeve levensvisie na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Corneille in het bijzonder was, met zijn kleurrijke schilderijen gebaseerd op kindertekeningen, de exponent van dat “naïeve”.

Na drie jaar werd de beweging opgeheven, volgens Corneille op het hoogtepunt. Corneille vestigde zich in 1954 definitief in Parijs, omdat hij vond dat hij zich daar kon meten met schilders van de hele wereld.

Na Cobra

Naar eigen zeggen heeft Corneille nog drie perioden gekend in zijn carrière na Cobra. De eerste noemde hij de lyrische, abstracte periode. Daarna deed hij landschappen, geïnspireerd door reizen naar Afrika. In zijn derde periode viel hij terug op figuratie. Vogels, bloemen en vrouwen kwamen steeds terug in felle en vrolijke kleuren. Bij het grote publiek werd hij met die stijl bekend, zeker nadat hij commerciële opdrachten aannam, zoals het bedrukken van pennen en stropdassen.

In de jaren voor zijn dood kwam hij vooral in het nieuws door Cobra-tentoonstellingen en door zijn manisch-depressieve buien. Op verzoek van zijn vrouw, de Russische Natasja de Laktionova, werd hij onder curatele gesteld, omdat hij tijdens die buien te veel geld zou uitgeven. Vrienden en galeriehouders beschuldigden haar ervan op zijn geld uit te zijn. Corneille bleef tot zijn dood kunst maken.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content