De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer overleed twee maanden geleden op 104-jarige leeftijd. De streetartist Eduardo Kobra, ook een Braziliaan, kon zijn dood niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom stak hij op 14 januari, samen met zijn team, een flatgebouw in de miljoenenstad São Paulo in een nieuw kleedje. Het schilderij, 20 verdiepingen hoog, is volledig afgewerkt en je kan er het hoofd van Niemeyer duidelijk in herkennen.

Eduardo Kobra werkte al overal ter wereld, van New York tot Londen. Hij bewonderde Niemeyer enorm. De architect is dan ook een van de iconen van de twintigste eeuw. Zo ontwierp hij voor de stad Brasilia de belangrijkste gebouwen.

Die stad verrees eind jaren '50 uit het niets, in het midden van Brazilië dat droog en onbevolkt is. Het was de bedoeling om via de stad, die nu de hoofdstad is, afgelegen delen te verbinden en zo het binnenland te bevolken.

Niemeyer gaf die stad dus grotendeels kleur. Ook zijn ufo-vormige museum voor hedendaagse kunst in Niterói, een voorstad van Rio de Janeiro, is wereldberoemd. Niemeyer is zijn gigantisch portret meer dan waard, me dunkt. (CM)

De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer overleed twee maanden geleden op 104-jarige leeftijd. De streetartist Eduardo Kobra, ook een Braziliaan, kon zijn dood niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom stak hij op 14 januari, samen met zijn team, een flatgebouw in de miljoenenstad São Paulo in een nieuw kleedje. Het schilderij, 20 verdiepingen hoog, is volledig afgewerkt en je kan er het hoofd van Niemeyer duidelijk in herkennen. Eduardo Kobra werkte al overal ter wereld, van New York tot Londen. Hij bewonderde Niemeyer enorm. De architect is dan ook een van de iconen van de twintigste eeuw. Zo ontwierp hij voor de stad Brasilia de belangrijkste gebouwen. Die stad verrees eind jaren '50 uit het niets, in het midden van Brazilië dat droog en onbevolkt is. Het was de bedoeling om via de stad, die nu de hoofdstad is, afgelegen delen te verbinden en zo het binnenland te bevolken. Niemeyer gaf die stad dus grotendeels kleur. Ook zijn ufo-vormige museum voor hedendaagse kunst in Niterói, een voorstad van Rio de Janeiro, is wereldberoemd. Niemeyer is zijn gigantisch portret meer dan waard, me dunkt. (CM)