Algemeen is geweten dat Picasso zich voor zijn schilderij 'Guernica' heeft laten inspireren door het bombardement in 1937 door de Duitse Luftwaffe van de gelijknamige plaats in Spaans Baskenland. Toch roept het monumentale kunstwerk nog altijd vragen op. Een Spaanse film- en foto-expert poneert nu de stelling dat Picasso de mosterd ook haalde bij een scène uit de Amerikaanse film 'A Farewell to Arms' van Frank Borzage. Dat schrijft El Pais.

José Luis Alcaine legt in een studie een aantal opvallende overeenkomsten bloot tussen het schilderij en de scène, waarin vluchtende mensen te zien zijn die vanuit de lucht worden gebombardeerd. Zo is in de linkerhoek onderaan het doek de hand van een dode te zien, die ook in de film getoond wordt. Ook de vrouw met kind in de arm en de paarden en ganzen uit de filmsequentie duiken in het schilderij op.

Wat de betekenis is van de afzonderlijke figuren uit het anti-oorlogspamflet van Picasso, blijft nog altijd in nevelen gehuld, ook al omdat de meester zelf niks kwijt wilde over de symboliek. Feit is wel dat 'A Farewell to Arms' in de zalen liep in de tijd dat Picasso 'Guernica' schilderde. Volgens Alcaine heeft de artiest de film zeker gezien.

De prent uit 1932 kwam een jaar later in Parijs aan, en in 1937, toen Picasso 'Guernica' borstelde in de Franse hoofdstad in opdracht van de Spaanse regering, liep de film nog altijd in de zalen. Picasso was een gepassioneerd bioscoopganger en zou ook persoonlijk geïnteresseerd geweest zijn in de film.

Nacht-dag

Het scenario van 'A Farewell to Arms' was gebaseerd op de gelijknamige roman van Ernest Hemingway, met wie de kunstenaar goed bevriend was. Nog een gelijkenis: de scène uit de film van Borzage speelt zich tijdens de nacht af. Net zoals bij Picasso. Nochtans vond het bombardement van Guernica op klaarlichte dag plaats.

"Bovendien toont het schilderij een duidelijke beweging van rechts naar links. In de filmscène vluchten de mensen in dezelfde richting", aldus Alcaine. Bij de aanval door het Duitse Legioen Condor werd bijna 80 procent van de gebouwen in Guernica vernield. Er vielen tussen de 300 en 1.500 doden. Het schilderij is te zien in het Museo Reina Sofia in Madrid. (Belga/EH)

Algemeen is geweten dat Picasso zich voor zijn schilderij 'Guernica' heeft laten inspireren door het bombardement in 1937 door de Duitse Luftwaffe van de gelijknamige plaats in Spaans Baskenland. Toch roept het monumentale kunstwerk nog altijd vragen op. Een Spaanse film- en foto-expert poneert nu de stelling dat Picasso de mosterd ook haalde bij een scène uit de Amerikaanse film 'A Farewell to Arms' van Frank Borzage. Dat schrijft El Pais. José Luis Alcaine legt in een studie een aantal opvallende overeenkomsten bloot tussen het schilderij en de scène, waarin vluchtende mensen te zien zijn die vanuit de lucht worden gebombardeerd. Zo is in de linkerhoek onderaan het doek de hand van een dode te zien, die ook in de film getoond wordt. Ook de vrouw met kind in de arm en de paarden en ganzen uit de filmsequentie duiken in het schilderij op. Wat de betekenis is van de afzonderlijke figuren uit het anti-oorlogspamflet van Picasso, blijft nog altijd in nevelen gehuld, ook al omdat de meester zelf niks kwijt wilde over de symboliek. Feit is wel dat 'A Farewell to Arms' in de zalen liep in de tijd dat Picasso 'Guernica' schilderde. Volgens Alcaine heeft de artiest de film zeker gezien. De prent uit 1932 kwam een jaar later in Parijs aan, en in 1937, toen Picasso 'Guernica' borstelde in de Franse hoofdstad in opdracht van de Spaanse regering, liep de film nog altijd in de zalen. Picasso was een gepassioneerd bioscoopganger en zou ook persoonlijk geïnteresseerd geweest zijn in de film. Nacht-dag Het scenario van 'A Farewell to Arms' was gebaseerd op de gelijknamige roman van Ernest Hemingway, met wie de kunstenaar goed bevriend was. Nog een gelijkenis: de scène uit de film van Borzage speelt zich tijdens de nacht af. Net zoals bij Picasso. Nochtans vond het bombardement van Guernica op klaarlichte dag plaats. "Bovendien toont het schilderij een duidelijke beweging van rechts naar links. In de filmscène vluchten de mensen in dezelfde richting", aldus Alcaine. Bij de aanval door het Duitse Legioen Condor werd bijna 80 procent van de gebouwen in Guernica vernield. Er vielen tussen de 300 en 1.500 doden. Het schilderij is te zien in het Museo Reina Sofia in Madrid. (Belga/EH)