De teruggave van het schilderij Blumenstilleben uit 1913 komt er na een claim van het Berlijnse advocatenkantoor Von Trott zu Solz Lammek, een autoriteit op het vlak van naziroofkunst.

Het bureau diende zijn verzoek om teruggave al eind 2016 in, maar het duurde tot nu voor het dossier afgerond werd en de bevoegde staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) er zijn handtekening onder zette.

Dermine zegt dat hij blij is dat het schilderij terug kan naar de ­familie. 'Zonder twijfel een klein gebaar', zegt hij, 'maar het is een herstel voor een laffe beroving en het toont aan dat we nooit ons geloof in de gerechtigheid mogen verliezen.'

Blumenstilleben kwam in ons land terecht via een Joodse familie op de vlucht. Na de bevrijding werd het schilderij in Brussel aangetroffen in een depot waar de nazi's kunst opsloegen. In 1951 werd het afgestaan aan het Museum voor Schone Kunsten van Brussel.

De teruggave van het schilderij Blumenstilleben uit 1913 komt er na een claim van het Berlijnse advocatenkantoor Von Trott zu Solz Lammek, een autoriteit op het vlak van naziroofkunst. Het bureau diende zijn verzoek om teruggave al eind 2016 in, maar het duurde tot nu voor het dossier afgerond werd en de bevoegde staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) er zijn handtekening onder zette. Dermine zegt dat hij blij is dat het schilderij terug kan naar de ­familie. 'Zonder twijfel een klein gebaar', zegt hij, 'maar het is een herstel voor een laffe beroving en het toont aan dat we nooit ons geloof in de gerechtigheid mogen verliezen.' Blumenstilleben kwam in ons land terecht via een Joodse familie op de vlucht. Na de bevrijding werd het schilderij in Brussel aangetroffen in een depot waar de nazi's kunst opsloegen. In 1951 werd het afgestaan aan het Museum voor Schone Kunsten van Brussel.