De Chinese fiscus eist 12,2 miljoen yuan (1,3 miljoen euro) terug van de onlangs vrijgelaten kunstenaar en activist Ai Weiwei. Vrienden en sympathisanten hebben al aangeboden om bij te dragen.
Advocaat Liu Xiaoyuan, een goede vriend van Ai, heeft van de fiscus in Peking een rekening van 12,2 miljoen yuan achterstallige belastingen en boetes onder ogen gekregen voor Ai's Fake Studio.

Eerder op de dag had Liu op Twitter geschreven dat hij 125 yuan naar Ai had gestuurd voor de betaling van de kosten. Dat is een honderdduizendste van het bedrag dat Ai aan de fiscus moet. Volgens Liu heeft Ai Weiwei zowat 100.000 volgers op Twitter. Verschillende andere volgers hebben laten weten dat ze overwegen eenzelfde bijdrage te storten.

De dissidente kunstenaar werd vorige week woensdag op borgtocht vrijgelaten na drie maand gevangenschap. Volgens het officiële persagentschap heeft hij de belastingontduiking ontkend. (Belga/EH)

De Chinese fiscus eist 12,2 miljoen yuan (1,3 miljoen euro) terug van de onlangs vrijgelaten kunstenaar en activist Ai Weiwei. Vrienden en sympathisanten hebben al aangeboden om bij te dragen. Advocaat Liu Xiaoyuan, een goede vriend van Ai, heeft van de fiscus in Peking een rekening van 12,2 miljoen yuan achterstallige belastingen en boetes onder ogen gekregen voor Ai's Fake Studio. Eerder op de dag had Liu op Twitter geschreven dat hij 125 yuan naar Ai had gestuurd voor de betaling van de kosten. Dat is een honderdduizendste van het bedrag dat Ai aan de fiscus moet. Volgens Liu heeft Ai Weiwei zowat 100.000 volgers op Twitter. Verschillende andere volgers hebben laten weten dat ze overwegen eenzelfde bijdrage te storten. De dissidente kunstenaar werd vorige week woensdag op borgtocht vrijgelaten na drie maand gevangenschap. Volgens het officiële persagentschap heeft hij de belastingontduiking ontkend. (Belga/EH)