Over de financiële situatie van de Hollandse meester Rembrandt bestaan verschillende verhalen. Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en Tilburg Universiteit heeft een aantal belangrijke vragen rond zijn 'boekhouding' kunnen ophelderen. Rembrandt blijkt een slimme ondernemer met oog voor de juridische rafelranden. 'Maar hij was geen mastermind', klinkt het.

De editie 2022 van kunstbeurs Brussels Art Fair (Brafa) wordt uitgesteld. Dat maakt de organisatie maandag bekend. Normaal gezien zouden van 23 tot 30 januari 2022 134 exposanten uit 14 landen hun mooiste kunstwerken tentoonstellen op de site van Tour & Taxis in Brussel.

Knack Weekend

De World Illustration Awards heeft Xavier Segers bekroond met de Innovation Award. De Antwerpenaar was de beste in een categorie die projecten beloont die vernieuwend en experimenteel omgaan met illustratie als kunstvorm. Segers creëerde een illustratieve reeks van petrischalen met daarin typografische bacteriën en haalde het van meer dan 5.000 inschrijvingen uit 82 verschillende landen.

Knack
Margaux Lisaerde

De Deense kunstenaar Jens Haaning weigert 534.000 Deense kronen, circa 72.000 euro, terug te geven aan het Kunsten Museum voor moderne kunst in Aalborg. Hij zou dat bedrag verwerken in een kunstwerk, maar leverde in de plaats daarvan twee lege kaders af getiteld 'Take the Money And Run', uit protest tegen de schamele vergoeding die hij naar eigen zeggen kreeg. Het museum verzekert dat het niet om een publiciteitsstunt gaat.

De Hofkamer aan de Oude Beurs en een winkelwoning op de Paardenmarkt in Antwerpen hebben maandag het Erfgoedjuweel 2021 gewonnen - een monumentenprijs van de stad Antwerpen die om de twee jaar wordt uitgereikt. Het publiek koos voor de Hofkamer, de vakjury voor het diephuis. Beide winnaars krijgen 4.000 euro.

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is dinsdag de zaak ingeleid tegen kunstenaar en theatermaker Jan Fabre. Er werd met alle partijen overeengekomen om het dossier op 25 maart en op 1 april te behandelen. Er worden twee volledige zittingsdagen voor uitgetrokken.

Het beeld 'De man die de wolken meet' is weg uit De Singel. 'Vanwege de klachten tegen Jan Fabre was dit beeld niet op zijn plaats op een kunstschool', zegt directeur Hendrik Storme vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.