De Hofkamer aan de Oude Beurs en een winkelwoning op de Paardenmarkt in Antwerpen hebben maandag het Erfgoedjuweel 2021 gewonnen - een monumentenprijs van de stad Antwerpen die om de twee jaar wordt uitgereikt. Het publiek koos voor de Hofkamer, de vakjury voor het diephuis. Beide winnaars krijgen 4.000 euro.

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is dinsdag de zaak ingeleid tegen kunstenaar en theatermaker Jan Fabre. Er werd met alle partijen overeengekomen om het dossier op 25 maart en op 1 april te behandelen. Er worden twee volledige zittingsdagen voor uitgetrokken.

Het beeld 'De man die de wolken meet' is weg uit De Singel. 'Vanwege de klachten tegen Jan Fabre was dit beeld niet op zijn plaats op een kunstschool', zegt directeur Hendrik Storme vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Knack
Uit het magazine
Eric Rinckhout

Antwerpenaar Henry van de Velde is een internationaal gevierd architect en ontwerper. Minder bekend is dat hij zijn carrière als schilder begon. Tussen 1882 en 1894 ging hij in sneltempo door de nieuwste kunststromingen maar kwam tot de conclusie dat alleen de interieurontwerper en de architect de wereld mooier konden maken. Zopas stelde Xavier Tricot de eerste oeuvrecatalogus van zijn schilderijen en tekeningen samen.

Een tekening van Henri Matisse is in het Franse Manosque geveild voor een bedrag van 220.000 euro. Dat heeft veilinghuis Ivoire zaterdag bekendgemaakt. De tekening hing jarenlang boven een kledingkast, zonder dat de eigenaar de waarde ervan kende.