Kan de cultuursector heropstarten? Dit ligt op tafel van het Overlegcomité

© belga

Het Overlegcomité krijgt vrijdag een goedgevuld programma voorgeschoteld. De verschillende regeringen van ons land moeten het eens zien te raken over een kader voor de testevents, de modaliteiten voor de heropening van de terrassen en de planning voor de culturele- en evenementensector tijdens de zomer.

Het Overlegcomité blaast om 15.00 uur verzamelen in het Egmontpaleis. En zoals bij elke vergadering over de coronamaatregelen loont het de moeite een blik te werpen op de covidcijfers. Die tonen weinig beterschap. Het aantal ziekenhuisopnames stagneert, er liggen 933 mensen met covid op de dienst intensieve zorg en de besmettingen nemen licht toe. Het reproductiegetal zit nipt boven de 1, wat betekent dat het virus in kracht toeneemt.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) gaf al aan zich ongerust te maken over de situatie. Het zou volgens hem een moedige beslissing zijn te wachten met versoepelen tot wanneer de vooropgestelde drempelwaarde van 500 covidpatiënten op intensieve zorg bereikt is. Dat is het richtcijfer dat het Overlegcomité tijdens zijn vorige vergadering naar voren heeft geschoven voor de binnenactiviteiten en voor de uitbreiding van wat buitenhuis mogelijk wordt, ergens in juni.

Geen versoepelingen

Premier Alexander De Croo benadrukte donderdag dat het geenszins de bedoeling is vrijdag met nieuwe maatregelen te komen of te versoepelen. Het gaat om de operationele uitvoering van de beslissingen over de heropening van de terrassen, de testevents en de heropstart van de cultuur- en evenementensector. Een tachtigtal cultuurinstellingen gaven aan de goedkeuring van het Overlegcomité niet af te wachten en eind april op eigen houtje te heropenen.

De heropening van de terrassen staat voor 8 mei geprogrammeerd. De voorwaarde dat 70 procent van de 65-plussers moest gevaccineerd zijn en beschermd, wordt alvast gehaald, maar ook de situatie op de afdelingen intensieve zorg moet verbeteren. Daar werd geen cijfer op gekleefd, maar veel beterschap is er voorlopig dus niet geweest.

Niettemin noemde CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem het logisch dat die terrassen op 8 mei heropenen, alleen al om zuurstof aan de samenleving te geven. Maar met die cijfers in het achterhoofd, zal de discussie op het Overlegcomité gaan over de modaliteiten van die heropening. Dat gaat bijvoorbeeld over hoeveel mensen aan tafel mogen zitten en om hoe laat de terrassen moeten sluiten. Er circuleert een piste met drie tijdstippen: 20 uur, 21.30 uur en 23.00 uur. Horeca Vlaanderen gaat voor dat laatste uur.

Cultuursector

Het eigenlijke thema van het Overlegcomité is de heropstart van de cultuur- en evenementensector. Die sector heeft een stappenplan uitgedokterd voor een stapsgewijze heropening. Het plan bestaat uit verschillende fases en is gekoppeld aan de bezetting op intensieve zorg, de daling van het aantal ziekenhuisopnames en de vaccinatiegraad. Minister-president Jan Jambon benadrukte woensdag dat hij dat plan op het Overlegcomité zal verdedigen.

Tot slot ligt ook het kader op tafel voor de organisatie van een dertigtal testevents in mei en juni. Dat kan gaan van kleinschalige evenementen met weinig volk, mondmaskers en afstandsregels tot grootschalige evenementen met grotere groepen zonder mondmaskers en zonder 1,5 meter afstand. Voorwaarde is wel dat de cijfers op intensieve zorg dalen en dat de vaccinaties volgens planning verlopen.

De beslissing over de organisatie van die events zal de verantwoordelijkheid zijn van de bevoegde regionale minister, het lokale bestuur waar het evenement plaatsvindt en de federale minister van Volksgezondheid. Jambon gaf aan dat er voor hem ‘niet massaal’ nog testevents moeten plaatvinden, maar wel voldoende gespreid over de aard van de evenementen.

‘Georganiseerde heropening’

In een brief, ondertekend door verschillende hoofdrolspelers uit de cultuursector, wordt gevraagd om vanaf 8 mei zowel binnen als buiten opnieuw voorstellingen te mogen spelen. ‘Het gaat in een eerste fase over een voorzichtige, geleidelijke herneming’, verzekert de sector. Het doel is om te heropenen met respect voor de ‘voorwaarden in het unaniem goedgekeurde overlegplan van zondag 18 april’.

‘Die eerste fase is essentieel voor de cultuursector en de werknemers die al meer dan 400 dagen in onzekerheid leven. Een beperkt aantal organisaties zal vanaf 8 mei opnieuw voorstellingen kunnen aanbieden, maar er moet dringend werk gemaakt worden van een geleidelijke, georganiseerde heropening’, dringen zij aan. ‘Onze federaties kunnen de woede in de sector niet meer intomen. De fase van klagen is voorbij.’

Tachtigtal cultuurinstellingen wachten niet langer

Een tachtigtal cultuurinstellingen wachten de goedkeuring van het Overlegcomité niet af en openen eind april de deuren. Dat werd aangekondigd in het kader van de vijfde actie van het collectief Still Standing for Culture.

De cultuurinstellingen, waaronder verschillende theaterzalen en culturele centra in Brussel, zullen hun programma’s hernemen en het verbod om open te gaan naast zich neerleggen. Ze stellen verschillende activiteiten voor tussen 30 april en 8 mei, mét gezondheidsmaatregelen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content