Generatie Toen: 33 talenten uit Generatie Nu die vandaag vaste waarden zijn

Generatie Toen: 33 talenten uit Generatie Nu die vandaag vaste waarden zijn
© .

Matthias Schoenaerts

2008: Matthias Schoenaerts, het allereerste lid van de inmiddels begeerde 'Generatie Nu'-club, wordt in Knack Focus nog ingeleid als 'zoon van de bekende acteur Julien Schoenaerts'. Hij heeft op dat moment de hoofdrol gespeeld in Linkeroever en De Muze, en de Vlaamse kaskraker Loft zal binnenkort in de zalen verschijnen.

2017: Door het succes van Rundskop (2011) kwam de Schoenaerts-trein denderend op gang: hij maakte zelfs de oversteek naar de Verenigde Staten, waar hij al samenspeelde met onder anderen Kate Winslet, Michelle Williams en Ralph Fiennes. Dit najaar speelt hij de hoofdrol in Le Fidèle, de nieuwe prent van zijn spitsbroeder Michaël Roskam.

Bent Van Looy

2008: Bent Van Looy is met Das Pop, tien jaar eerder de winnaar van Humo's Rock Rally, aan een derde album toe. Singles Fool For Love en Never Get Enough hebben een vast stekje in de afspeellijsten van Studio Brussel en Radio 1, en in het Knack Focus-interview spreekt Van Looy de ambitie uit om internationaal door te breken.

2017: Die internationale doorbraak is er toch deels gekomen. Never Get Enough belanddeop de soundtrack van de Amerikaanse televisieserie Gossip Girl. Maar Bent Van Looy is vooral een BV geworden: hij is de derde Slimste Mens van 2010, schopt het tot de meest aaibare der The Voice-coaches en presenteert met Sofie Lemaire Culture Club.

Fien Troch

2008: Na kortfilms en televisiespotjes voor onder meer De Morgen, ING en Spa, heeft Fien Troch haar eerste grote hit met de langspeelfilm Een ander zijn geluk te pakken. Na het verzamelen van talloze prestigieuze internationale filmprijzen, neemt ze haar tweede film op: Unspoken.

2017: Home, haar vierde speelfilm leverde haar al de internationale ARTE France Cinéma-prijs op tijdens het TorinoFilmLab-evenement.

Jonas Geirnaert

2008: Jonas Geirnaerts geanimeerde afstudeerfilmpje Flatlife had de Prijs van de Jury gewonnen op het 57ste Festival van Cannes. Zijn naam was gemaakt, maar hij had geen ambitie om met animatie verder te gaan. In plaats daarvan zette hij in op Vlaamse Woestijnvis-programma's zoals Neveneffecten, Het Geslacht De Pauw en Willy's En Marjetten.

2017: Geirnaert zette de Woestijnvis-koers succesvol verder met Basta, Man Bijt Hond, Scheire En De Schepping en de eerste twee seizoenen van De Ideale Wereld. Ook zijn animatietalent bleek nuttig: zijn onnozele en platvloerse Kabouter Wesley werd door onder meer Comedy Central uitgezonden. In 2018 komt zijn fictiereeks De dag op het scherm.

Annelies Verbeke

2008: Vijf jaar eerder was Slaap! uitgekomen, volgens NRC Handelsblad 'het meest indrukwekkende debuut in de Nederlandse letteren sinds Blauwe Maandagen van Arnon Grunberg'. Sindsdien lijkt alles wat Verbeke aanraakt in goud te veranderen: haar tweede roman Reus en verhalenbundel Groener Gras worden steevast de hemel in geprezen.

2017: Verbeke is haar gouden vingers nog steeds niet kwijt. Met Dertig Dagen domineerde ze het Vlaamse boekenvoorjaar van 2015, dit jaar was er nog de fraaie verhalenbundel Halleluja.

Marie Vinck

2009: Marie Vinck was slechts tien jaar oud toen ze voor het eerst acteerde: in de televisieserie Moeder, Waarom Leven Wij? Na de minder onschuldige langspeelfilms De Kus en Loft, is ze een vaste waarde in de Vlaamse cinema geworden.

2016: Het cv van Vinck is ondertussen grondig aangedikt met rollen in Vlaamse televisieseries De Rodenburgs, Zone Stad, Zuidflank, Zone Stad, en films Adem en Smoorverliefd. Onlangs speelde ze nog de jonge versie van de moeder van Tom Lanoye in Smoorverliefd. Daarnaast is het nog wachten op de VTM-politieserie De Dertien Geboden, waarin ze de hoofdrol speelt. Vinck noemt het 'een serie waarin ze vertrouwen heeft.'

Brecht Evens

2009: Brecht Evens is net afgestudeerd en heeft zijn geïllustreerde boek Ergens Waar Je Niet Wil Zijn uit.

2017: Na het gesprek met Knack Focus viel Ergens Waar Je Niet Wil Zijn stevig in de prijzen: de Vlaamse uitgave kreeg de Willy Vandersteenprijs in 2010, de Franse vertaling kreeg de Prix de L'Audace op het Internationaal stripfestival van Angoulême. Ondertussen tekende hij op vraag van het modehuis Louis Vuitton het Paris Travel Book, dat sinds mei 2016 in de rekken ligt.

Felix Van Groeningen

2009: De carrière van regisseur Felix Van Groeningen lijkt al op zijn hoogtepunt gekomen: na zijn opmerkelijke debuut Steve + Sky, had hij een Europese hit beet met de verfilming van Dimitri Verhulsts De Helaasheid Der Dingen dat een prijs won op het filmfestival van Cannes.

2017: Maar het is duidelijk dat Felix Van Groeningen nog steeds groeimarge had. The Broken Circle Breakdown, met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrol, sleepte een nominatie voor beste buitenlandse film op de Oscars in de wacht. Voor zijn jongste project Belgica ontving hij de prijs voor beste regie op het Sundance Film Festival. Misschien zal Van Groeningen nooit stoppen met pieken.

Trixie Whitley

2009: Trixie Whitley is nog een raadsel. Ze wordt nog in een adem genoemd met haar vader Chris Whitley, en ze vliegt geregeld heen en weer tussen Gent en New York. Een debuut zou op weg zijn.

2017: Het duurde nog tot 2013 voor dat bewuste debuut er was: voor Fourth Corner kreeg ze in België na amper één week een gouden plaat. Haar tweede elpee Porta Bohemica uit 2015 was een al even groot succes: het belandde meteen op de eerste plaats in de Ultratop-hitlijst. Ze doet op vrijdag 14 juli Gent Jazz aan.

Tomas De Soete

2009: Tomas De Soete heeft zich grondig ingewerkt bij Studio Brussel, volgens hem omdat hij 'enorm goed kan lullen met om het even wie en over om het even wat.' Reeds een jaar heeft hij zijn eigen ochtendprogramma Tomas Staat Op samen met Linde Merckpoel.

2017: In 2010 en 2011 werd hij tijdens Humo's Pop Poll uitgeroepen tot Bekwaamste Radiofiguur. In 2012 verliet hij de radio om zich te smijten op televisie: samen met Freek Braeckman presenteerde hij drie seizoenen van Café Corsari.

Nicolas en Dimitri Karakatsanis

2010: Nicolas en Dimitri Karakatsanis, een broederpaar in de film, hebben hun talent al getoond met Small Gods (2007). Dimitri regisseerde, Nicolas was cameraman.

2017: Nicolas Karakatsanis werd in 2014 door Knack Focus uitgeroepen tot Man van het Jaar voor zijn internationaal bejubelde camerawerk bij Jonas Govaerts Welp, en de internationale productie van Erik Van Looys The Loft. Vorig jaar verzorgde hij de fotografie voor Triple 9. Dimitri stortte zich voornamelijk op reclamewerk (Coca Cola) en kortfilms zoals Bob Dylan: Visions Of Johanna.

Eva Mouton

2010: Als pas afgestudeerde in de beeldende kunst aan het Sint-Lucas, verzorgde Eva Mouton een zomerreeks columns en tekeningen voor De Standaard.

2017: Sinds 2011 verschijnt haar getekende column Eva's Gedacht wekelijks in De Standaard Weekblad. Daarnaast tekende ze de illustraties in verschillende boeken, waaronder enkele van Kapitein Winokio.

Bart Cannaerts

2010: In 2007 won Bart Cannaerts Humo's Comedy Cup, wat hem ook een plaatsje in het zevende seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld opleverde. Hij toert met zijn eerste avondvullende show Ik Tel Tot Tien.

2017: Hij nam een tweede keer deel aan De Slimste Mens Ter Wereld in 2012, waarbij hij deze keer de halve finale haalde. Hij toerde met nog twee andere stand-upcomedyshows, waarna hij de overstap maakte naar televisie: hij werkte mee aan onder meer Benidorm Bastards, Wat Als? en De Pappenheimers en is samen met Tom Lenaerts de man achter het productiehuis Panenka. Deze zomer kijken we met z'n allen naar zijn laatste geesteskind, de zomerquiz Switch.

Thomas Vanderveken

2011: Na een overstap van VTM naar VRT, is Thomas Vanderveken actief op televisie - denk aan Steracteur Sterartiest -, en radio - bij Klara heeft hij het ochtendprogramma Espresso. Hij maakt ook reportages voor Vlaanderen Vakantieland.

2017: Vanderveken zette voort waar hij zo succesvol mee bezig was. Vooral de Canvas-talkshow Alleen Elvis Blijft Bestaan maakte een grote indruk. Nu repeteert hij aan een pianoconcert voor Thomas speelt het hard.

Gust Van Den Berghe

2011: Al twee langspeelfilms staan er op zijn conto: En Waar De Sterre Bleef Stille Staan en Blue Bird. Beide films werden geselecteerd op het Festival van Cannes.

2017: In 2014 schoot hij voor een derde keer in de roos met Lucifer, een verfilming van het toneelstuk van Joost Van Den Vondel.

Netsky

2012: Netsky, né Boris Daenen, heeft pas album nummer twee uitgebracht. Hij heeft de radio gekaapt met single Come Alive.

2017: Op het einde van 2012 won Netsky twee MIA's: in de categorieën 'Beste Mannelijke Soloartiest' en 'Beste Dance'. In 2014 won hij die laatste award opnieuw. Vorig jaar lanceerde hij zijn derde album, waarvan Rio en Work It Out de grootste hits zijn. In het voorjaar speelde hij een concert in het Sportpaleis, dat in virtual reality te bekijken was.

Maarten Inghels

2012: Dichter en schrijver Maarten Inghels heeft naam gemaakt met poëziebundels Tumult en Waakzaam. Zijn romandebuut De Handel In Emotionele Goederen verschijnt volgende maand.

2017: Na zijn derde dichtbundel Nieuwe Rituelen werd hij in 2016 met zijn 27 de jongste stadsdichter van Antwerpen ooit.

Gunther Desamblanx

2012: Gunther Desamblanx werd berucht door zijn StuBru-trashradioprogramma's Mish Mash en Gunther D. Hij is ook redacteur bij Man Bijt Hond.

2017: Gunther D werd, na veel controverse, afgevoerd en vervangen door een iets conventioneler avondprogramma. Hij werkte mee aan De Mol, waarbij hij hielp bij de beslissing van de tien kandidaten. En hij maakt ook over ter lande naam als botsauto-dj.

Rinus Van de Velde

2012: De 28-jarige Rinus Van de Velde heeft een bijzonder druk jaar achter de rug: hij hield zijn eerste solotentoonstelling van zijn kooltekeningen bij Tim Van Laere, en ontwierp de cd-hoes van Raymond Van Het Groenewouds De Laatst Rit. Zijn gigantische (muur)tekeningen in houtskool leveren hem tentoonstellingen in Schiedam, Amsterdam, Boekarest en Magala op.

2017: Van de Velde haalde in april met zijn tentoonstelling in het Gentse Smak bijna 30.000 bezoekers in een maand tijd. Nu is hij, Knack Focus' Man van het Jaar in 2016, bezig aan nieuw werk - geen houtskooltekeningen.

Jelle De Beule

2012: Jelle De Beule heeft zich al bewezen met zijn werk bij Neveneffecten, Willy's En Marjetten, Basta en Man Buit Hond. Hij is aan het werk aan een nieuwe dagelijkse show met Otto-Jan Ham op Vier.

2017: Die dagelijkse show is De Beules grootste hit geworden: het satirische actualiteitsprogramma De Ideale Wereld, eerst op Vier en nu op Canvas. De Beule is er nu eindredacteur.

Matteo Simoni

2012: Matteo Simoni is een bezige bij: hij acteert in toneelstukken van FC Bergmans, in de films Zot Van A en Weekend Aan Zee, en in tv-series zoals Uit Het Leven Gegrepen: 16+. Hij is bezig aan de opnames van Stijn Coninx' Marina.

2017: Zijn vertolking van Rocco Granata in Marina, zijn rol in Safety First en zijn interpretatie van een Limburgse gigolo in Callboys maakte van hem een ware BV.

Jonas Govaerts

2013: Jonas Govaerts mikt breed: hij is de gitarist van de Belgische rockband The Hickey Underworld en tv-regisseur van series Super 8 en Monster.

2017: Wegens een chronische gehoorstoornis werd Govaerts gedwongen The Hickey Underworld te verlaten, waar Tim Vanhamel zijn plaats innam. Met zijn regie-carrière verliep het stukken beter. Zijn eerste langspeelfilm Welp was meteen ook de allereerste horrorfilm van Vlaamse bodem. Welp ging in wereldpremière op het prestigieuze Toronto International Film Festival en won drie Ensors op het Filmfestival van Oostende. In het najaar komt zijn fictiereeks Tabula Rasa op het scherm.

Stef Aerts

2014: Stef Aerts speelde de hoofdrol in de Vlaamse films Adem, Smoorverliefd en Jonas Govaerts Welp. Hij was ook te zien in Zone Stad en Code 37.

2017: Jonge wolven Stef Aerts en regisseur Felix Van Groeningen werkten samen aan de gelauwerde langspeelfilm Belgica. En dan moest Callboys nog komen, waarin hij gestalte gaf aan Wesley.

Robin Pront

2014: Niet zijn kortfilms Plan B en Injury Time - met Matthias Schoenaerts en Jeroen Perceval in de hoofdrollen - maakten van Robin Pront een bekendheid in Vlaanderen, wel zijn deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld in 2012. Hij is bezig met zijn langspeeldebuut D'Ardennen.

2017: D'Ardennen, met Kevin Janssens, Veerle Baetens en opnieuw Perceval, werd enthousiast ontvangen door pers én publiek. In het najaar wordt het uitkijken naar De bende van Jan De Lichte.

Athos Burez

2014: Het porfolio van fotograaf Athos Burez puilt uit: portretfoto's voor Knack Focus, Vice, DS Magazine en Elle, reclameopdrachten, en bandfoto's voor onder meer Balthazar, The Magician, The Van Jets en Teddiedrum.

2017: In 2016 voorziet Burez de Generatie Nu-reeks van oogstrelende plaatjes. Verder blijft Burez zich aan zijn succesformule houden. Hij maakte onder meer ook de videoclip voor de recente single Nightclub van Balthazar. Dit jaar had hij onder meer een hand in de platenhoes van het debuut van J. Bernardt en de clip van Tamino's Cigar.

Tom Borremans

2015: Sociaal Incapabele Michiel zette Tom Borremans op de Vlaamse kaart. Hij werkte als schoonmaker tot Woestijnvis hem oppikte. Sociaal Incapabele Michiel werd een dagelijkse cartoon in De Ideale Wereld.

2017: Tom Borremans blijft actief bij Woestijnvis, onder meer door bepaalde vragen uit De Slimste Mens Ter Wereld te illustreren.

Lander Gyselinck

2015: Gent, Berlijn, New York: Lander Gyselinck is niet in staat om stil te zitten. Hij drumt dan ook bij ontelbaar veel muziekprojecten, waaronder Stuff., Kris Defoort Trio, LabTrio, BeraadGeslagen en Knownalone.

2017: Op het einde van 2015 mocht hij de MIA voor beste muzikant in ontvangst nemen. Gyselinck bracht in mei 2016 samen met Fulco Ottervanger (Stadt, De Beren Gieren) een eerste ep uit als BeraadGeslagen. In 2017 volgde een tweede, alweer uitstekende album van Stuff.

Eva De Roo

2015: Al twee jaar werkt ze als radiopresentatrice bij Studio Brussel. Ze maakte ook deel uit van het team achter de multimediale samenwerking The People Of Tomorrow van StuBru, Eén en Tommorowland.

2017: In de wintermaanden mocht ze De Warmste Week samen met Siska Schoeters en Linde Merckpoel presenteren en was ze verliezend finalist in De slimste mens ter wereld. Tegenwoordig sleurt ze samen met Vincent Byloo StuBruluisteraars door de avondspits.

Adil El Arbi en Bilall Fallah

2015: Zoals het al velen uit Generatie Nu was overkomen, begon Vlaanderen pas met volle aandacht Adil El Arbi en Bilall Fallah te volgen nadat El Arbi De Slimste Mens Ter Wereld won in 2014. Het duo had al twee prenten uit: de kortfilm Broeders en de no-budget langspeeldebuut Image.

2017: In november 2015 verscheen Black, hun langspeeldebuut mét budget. De film, in première gegaan op het Toronto International Film Festival, maakte zodanig veel indruk dat het duo sindsdien voor verschillende Amerikaanse filmprojecten gevraagd werden, waaronder The Big Fix, de pilootaflevering van dramaserie Snowfall én Beverly Hills Cop 4. Op dit moment werken ze aan hun nieuwste film, Patser.

Faisal cover © Athos Burez

2016: In het geëxplodeerde dj-landschap heeft de Antwerpse Lommelaar zich tot de wonderboy van de Belgische scene ontpopt. Het bekendst is hij van zijn wekelijks draai-uur op Studio Brussel. Zijn remixes en bootlegs worden door grote namen als Gilles Peterson en A-Trak gedraaid.

2017: Nadat hij eind 2016 op de Red Bull Elektropedia Awards tot beste dj van het land werd verkozen, gaat het alleen maar nog harder. Tussendoor werd hij ook nog een van de vaste sidekicks in De ideale wereld.

Generatie Nu © /

2016: Nzeyimana wordt het jongste sportanker dat Het journaal ooit gehad heeft en presenteert het nachtblok van de Olympische Spelen.

2017: Met zijn olympische nachtgebraak hield hij meer dan 70.000 man 's nachts aan het scherm gekluisterd. Hij blijft zijn vlotte zelf op het scherm en duikt steeds meer op in panelprogramma's allerhande.

Generatie Nu © /

2016: Met één single verovert het drietal plaatsjes op Rock Werchter en Pukkelpop. In de KluB C eindigde Goud in een pandemonium van confetti en springende lijven.

2017: Bazart is overal, maar echt overal. Ook dit jaar staan de heren op Rock Werchter, maar ze komen ook naar Laundry Day. En naar het Sportpaleis in oktober, met nog altijd maar één album op de teller.

Generatie Nu © /

2016: Haar debuut Kameleon wordt jubelend onthaald. Ondertussen verkent ze met dezelfde kwaliteiten het podium. Op het einde van het jaar mag ze de Frankfurter Buchmesse openen aan de zijde van Arnon Grunberg.

2017: Van den Broeck blijft van gedachten wisselen met Grunberg, maar dan elke week in De Standaard. Deze zomer is ze de eerste huisdichter van Theater aan Zee.