In het Nederlandse televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een bijzondere vondst gedaan.

Tijdens de opnamen van het AVRO-programma bracht iemand een authentiek eind 19e-eeuws fetisjbeeld uit voormalig Belgisch Congo mee. De experts van Tussen Kunst en Kitsch hebben het beeld getaxeerd op 80.000 euro.

Het houten beeld is een Nkisi mpezo. Dit soort beelden werden als afgod vereerd en de poppen kregen magische krachten toegedicht. Dit bewuste beeldje werd ingezet om bijvoorbeeld diefstallen op te lossen en de schuldigen te vervolgen door ze met ziekte te treffen.

De eigenaar kocht het popje 35 jaar gelden voor 50 gulden (of zo'n 9 euro) in een snuisterijenwinkeltje in Breda. Tussen Kunst en Kitsch wordt woensdag 31 maart uitgezonden op Nederland 1.

In het Nederlandse televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een bijzondere vondst gedaan. Tijdens de opnamen van het AVRO-programma bracht iemand een authentiek eind 19e-eeuws fetisjbeeld uit voormalig Belgisch Congo mee. De experts van Tussen Kunst en Kitsch hebben het beeld getaxeerd op 80.000 euro. Het houten beeld is een Nkisi mpezo. Dit soort beelden werden als afgod vereerd en de poppen kregen magische krachten toegedicht. Dit bewuste beeldje werd ingezet om bijvoorbeeld diefstallen op te lossen en de schuldigen te vervolgen door ze met ziekte te treffen. De eigenaar kocht het popje 35 jaar gelden voor 50 gulden (of zo'n 9 euro) in een snuisterijenwinkeltje in Breda. Tussen Kunst en Kitsch wordt woensdag 31 maart uitgezonden op Nederland 1.