Frietchinees is het "Vlaamse Woord van het Jaar 2012". Het woord voor een Aziatische frituurhouder is de opvolger van onder meer stoeproken en tentsletje. Dat hebben de organisatoren Van Dale Uitgevers en de VRT bekendgemaakt.

FrietchineesFrietchinees haalde 36 procent van de stemmen. Ruim 22.000 mensen brachten hun stem uit. De top drie bestond verder uit respectievelijk miserietaks en anticoalitie.

Gangnamstijl
In de subcategorie Jongerentaal werd "yolo" woord van het jaar. In de subcategorie Lifestyle werd dat "wrijftelefoon", in de categorie
Sport/amusement "gangnamstijl", in de categorie Economie "sjoemelstroom" en in de categorie Politiek "foefelakkoord". De subcategoriën bevatten woorden die door het publiek ingezonden werden.

Stoeproken
De "Woord van het Jaar"-verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 georganiseerd in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Vorig jaar haalde stoeproken het in Vlaanderen van onder andere frietrevolutie en heen-en-weerkind.

Tentsletje
De nominaties voor het "Woord van het Jaar" werden door Van Dale zelf bepaald. De genomineerde woorden in de subcategorieën werden gekozen door het Vlaamse publiek.

De Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Project-X-feest
In Nederland is 'Project X-feest' verkozen tot Woord van het Jaar. Het gaat om een feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt. Het woord is ontleend aan de filmtitel Project X.

In de Nederlandse gemeente Haren deden zich in september zware rellen voor nadat een 16-jarig meisje via Facebook had opgeroepen tot een feestje, maar de gemeente moest ontvluchten toen de belangstelling te groot werd. (EE)

Frietchinees is het "Vlaamse Woord van het Jaar 2012". Het woord voor een Aziatische frituurhouder is de opvolger van onder meer stoeproken en tentsletje. Dat hebben de organisatoren Van Dale Uitgevers en de VRT bekendgemaakt. FrietchineesFrietchinees haalde 36 procent van de stemmen. Ruim 22.000 mensen brachten hun stem uit. De top drie bestond verder uit respectievelijk miserietaks en anticoalitie. Gangnamstijl In de subcategorie Jongerentaal werd "yolo" woord van het jaar. In de subcategorie Lifestyle werd dat "wrijftelefoon", in de categorie Sport/amusement "gangnamstijl", in de categorie Economie "sjoemelstroom" en in de categorie Politiek "foefelakkoord". De subcategoriën bevatten woorden die door het publiek ingezonden werden. Stoeproken De "Woord van het Jaar"-verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 georganiseerd in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Vorig jaar haalde stoeproken het in Vlaanderen van onder andere frietrevolutie en heen-en-weerkind. Tentsletje De nominaties voor het "Woord van het Jaar" werden door Van Dale zelf bepaald. De genomineerde woorden in de subcategorieën werden gekozen door het Vlaamse publiek. De Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden stoeproken (2011), tentsletje (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007). Project-X-feest In Nederland is 'Project X-feest' verkozen tot Woord van het Jaar. Het gaat om een feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt. Het woord is ontleend aan de filmtitel Project X. In de Nederlandse gemeente Haren deden zich in september zware rellen voor nadat een 16-jarig meisje via Facebook had opgeroepen tot een feestje, maar de gemeente moest ontvluchten toen de belangstelling te groot werd. (EE)