De filmkeuring werd na de jongste staatshervorming een bevoegdheid van de gemeenschappen, maar er werd beslist toch te trachten een gemeenschappelijk systeem uit te dokteren. Op 15 maart was er een overleg tussen de verschillende overheden. Vlaanderen stelde daar voor een licentie te nemen op de Nederlandse Kijkwijzer, een systeem dat werkt met een vragenlijst voor de aanbieders van films.

"Wanneer een aanbieder de vragen over een te classificeren film beantwoordt, komt hij automatisch terecht bij een leeftijdscategorie en de inhoudelijke pictogrammen die zijn gerelateerd aan angst, discriminatie, seks, grof taalgebruik, geweld, drugs en alcohol", licht Gatz toe. Een voordeel is dat de Kijkwijzer al relatief bekend is, onder meer omdat hij wordt gehanteerd door Netflix.

Volgens Gatz zijn de andere gemeenschappen de Kijkwijzer genegen. "Ik zie nog steeds een mogelijkheid om te komen tot een uniforme regeling voor films in de bioscopen, voor heel het land", aldus de minister. "Dit is zeer belangrijk voor de distributie- en exploitatiesector, die nationaal, zelfs internationaal in de Benelux, is georganiseerd.

Ook vanuit een Brussels perspectief is dit wenselijk." Eind april is een nieuw overleg gepland. "Dan kunnen we verdere stappen zetten", besluit Gatz.

De filmkeuring werd na de jongste staatshervorming een bevoegdheid van de gemeenschappen, maar er werd beslist toch te trachten een gemeenschappelijk systeem uit te dokteren. Op 15 maart was er een overleg tussen de verschillende overheden. Vlaanderen stelde daar voor een licentie te nemen op de Nederlandse Kijkwijzer, een systeem dat werkt met een vragenlijst voor de aanbieders van films. "Wanneer een aanbieder de vragen over een te classificeren film beantwoordt, komt hij automatisch terecht bij een leeftijdscategorie en de inhoudelijke pictogrammen die zijn gerelateerd aan angst, discriminatie, seks, grof taalgebruik, geweld, drugs en alcohol", licht Gatz toe. Een voordeel is dat de Kijkwijzer al relatief bekend is, onder meer omdat hij wordt gehanteerd door Netflix. Volgens Gatz zijn de andere gemeenschappen de Kijkwijzer genegen. "Ik zie nog steeds een mogelijkheid om te komen tot een uniforme regeling voor films in de bioscopen, voor heel het land", aldus de minister. "Dit is zeer belangrijk voor de distributie- en exploitatiesector, die nationaal, zelfs internationaal in de Benelux, is georganiseerd. Ook vanuit een Brussels perspectief is dit wenselijk." Eind april is een nieuw overleg gepland. "Dan kunnen we verdere stappen zetten", besluit Gatz.