Vlaanderen wil filmkeuring vervangen door ‘Kijkwijzer’

'Welp', de debuutfilm van Jonas Govaerts, zorgde in 2014 voor heel wat heisa. Ondanks het flinke horrorgehalte plakte de filmkeuringscommissie geen KNT-label (Kinderen Niet Toegelaten) op de film. © gf

Vlaanderen stelt het Nederlandse model van de ‘Kijkwijzer’ voor als vervanging van de verouderde filmkeuring.

De filmkeuring werd na de jongste staatshervorming een bevoegdheid van de gemeenschappen, maar er werd beslist toch te trachten een gemeenschappelijk systeem uit te dokteren. Op 15 maart was er een overleg tussen de verschillende overheden. Vlaanderen stelde daar voor een licentie te nemen op de Nederlandse Kijkwijzer, een systeem dat werkt met een vragenlijst voor de aanbieders van films.

“Wanneer een aanbieder de vragen over een te classificeren film beantwoordt, komt hij automatisch terecht bij een leeftijdscategorie en de inhoudelijke pictogrammen die zijn gerelateerd aan angst, discriminatie, seks, grof taalgebruik, geweld, drugs en alcohol”, licht Gatz toe. Een voordeel is dat de Kijkwijzer al relatief bekend is, onder meer omdat hij wordt gehanteerd door Netflix.

Volgens Gatz zijn de andere gemeenschappen de Kijkwijzer genegen. “Ik zie nog steeds een mogelijkheid om te komen tot een uniforme regeling voor films in de bioscopen, voor heel het land”, aldus de minister. “Dit is zeer belangrijk voor de distributie- en exploitatiesector, die nationaal, zelfs internationaal in de Benelux, is georganiseerd.

Ook vanuit een Brussels perspectief is dit wenselijk.” Eind april is een nieuw overleg gepland. “Dan kunnen we verdere stappen zetten”, besluit Gatz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content