'Irreëel! We kunnen het bijna niet geloven!', reageren de broers Roosens in een eerste reactie aan het Vlaams Audiovisueel Fonds. 'Tijdens het maken van je kortfilm droom je van Cannes, maar de kans dat je werkelijk kan meedingen naar de Gouden Palm is zo klein dat je het bijna niet mag hopen.'

In Copain draait alles rond Fré, een adolescent die zich gevangen voelt tussen twee werelden: die van zijn welgestelde, conservatieve ouders en deze van zijn vrienden afkomstig uit een sociale woonwijk. Hij slaagt er in om beide werelden compleet van elkaar gescheiden te houden, tot hij verliefd wordt.

De hoofdrollen zijn voor Felix Meyer, Anne-Laure Vandeputte, Hicham Mallouli, Desmond Badu, Jan Hammenecker en Jeanne Dandoy. ?

Cineaste Laura Vandewynckel is met haar korte animatiefilm Het paradijs geselecteerd voor de Cinéfondation in Cannes. Vandewynckel maakte de stop-motion poppenfilm als student aan het RITS in Brussel en won eind vorig jaar al een VAF Wildcard met haar eindwerk. Op Anima 2015 werd de film met de Sabamprijs bekroond.

Het paradijs is een sociaal-kritische reflectie op toerisme en immigratie. De film volgt reizigers tijdens hun zoektocht naar de beste plek op aarde, van het noorden naar het zuiden en vice versa. Hoewel hun paden kruisen, lijken ze elkaar nooit echt te ontmoeten.

'Het paradijs', gf
'Het paradijs' © gf

Het prestigieuze Cinéfondation-programma werd in 1998 opgericht als onderdeel van de Officiële Selectie van het Internationaal Filmfestival van Cannes. Dit met als doel jong aanstormend filmtalent, vers van de filmscholen, te signaleren en een platform te bieden.

Voorzitter van zowel de Cinéfondation als de Officiële Kortfilmjury is dit jaar de Oscargenomineerde Mauritiaanse regisseur Abderrahmane Sissako wiens Timbuktu in 2014 zijn première in de Officiële Competitie van Cannes beleefde. (DB)

'Irreëel! We kunnen het bijna niet geloven!', reageren de broers Roosens in een eerste reactie aan het Vlaams Audiovisueel Fonds. 'Tijdens het maken van je kortfilm droom je van Cannes, maar de kans dat je werkelijk kan meedingen naar de Gouden Palm is zo klein dat je het bijna niet mag hopen.' In Copain draait alles rond Fré, een adolescent die zich gevangen voelt tussen twee werelden: die van zijn welgestelde, conservatieve ouders en deze van zijn vrienden afkomstig uit een sociale woonwijk. Hij slaagt er in om beide werelden compleet van elkaar gescheiden te houden, tot hij verliefd wordt.De hoofdrollen zijn voor Felix Meyer, Anne-Laure Vandeputte, Hicham Mallouli, Desmond Badu, Jan Hammenecker en Jeanne Dandoy. ? Cineaste Laura Vandewynckel is met haar korte animatiefilm Het paradijs geselecteerd voor de Cinéfondation in Cannes. Vandewynckel maakte de stop-motion poppenfilm als student aan het RITS in Brussel en won eind vorig jaar al een VAF Wildcard met haar eindwerk. Op Anima 2015 werd de film met de Sabamprijs bekroond.Het paradijs is een sociaal-kritische reflectie op toerisme en immigratie. De film volgt reizigers tijdens hun zoektocht naar de beste plek op aarde, van het noorden naar het zuiden en vice versa. Hoewel hun paden kruisen, lijken ze elkaar nooit echt te ontmoeten. Het prestigieuze Cinéfondation-programma werd in 1998 opgericht als onderdeel van de Officiële Selectie van het Internationaal Filmfestival van Cannes. Dit met als doel jong aanstormend filmtalent, vers van de filmscholen, te signaleren en een platform te bieden. Voorzitter van zowel de Cinéfondation als de Officiële Kortfilmjury is dit jaar de Oscargenomineerde Mauritiaanse regisseur Abderrahmane Sissako wiens Timbuktu in 2014 zijn première in de Officiële Competitie van Cannes beleefde. (DB)