Cinema Novo vindt plaats in Cinema Lumière en Cinema Liberty (Brugge). Het festival focust dit jaar op cinema uit India. Meer info: klik hier.

Monsieur Lazhar Een mens zou door de Oscargekte rond Rundskop bijna vergeten dat er andere kanshebbers waren in de categorie Beste Niet-Engelstalige film. In deze Canadese mededinger vertelt Congorama-regisseur Philippe Falardeau het verhaal van een politieke vluchteling uit Algerije die zich in Québec kandidaat stelt om een groep getraumatiseerde schoolkinderen op te vangen. Grappig én ontroerend, de perfecte openingsfilm van het festival dus.

Guilty of Romance Samen met Takashi Miike's succulente samoerai-epos 13 Assassins en de Thais-Franse thriller Headshot maakt deze Japanse genremengelmoes deel uit van het cultdrieluik van het Cinema Novo Festival. In deze labyrintische historie zijn drie vrouwen op zoek naar seksuele extase. Een van hen, de vrouw van een schrijver, gaat zelfs voor betaalde seks. Geregisseerd door Sion Sono, het brein achter het controversiële Suicide Club.

Las acacias Ondanks triomftochten in Gent en Cannes - waar Pablo Giorgelli er zelfs de felbegeerde Caméra d'Or voor kreeg - blijft deze Argentijnse parel onverdeeld in België. Grijp dus de kans om je te laten meeslepen door het relaas van een zwijgzame vrachtvoerder die tijdens een lange rit een vrouw en haar baby meeneemt. Aanvankelijk is de spanning te snijden, maar gaandeweg stroomt de menselijke warmte door de stalen cabine.

Bollywood Bollywood Bollywoodcinema blijft een verscheurend onderwerp: voor de één is het een misselijkmakende hutsepot van melodrama en muzikale uitbarstingen, voor de ander een fascinerend Indisch exportproduct. Waag je aan deze compilatiefilm van Rakeysh Omprakash Mehra & Jeffrey Zimbalist en beslis tot welk kamp je behoort.

Skoonheid
Deze Zuid-Afrikaanse productie was een van de grote verrassingen op het Filmfestival van Cannes. Beginnend regisseur Oliver Hermanus snijdt diep met dit drama over een blanke middenklasser met een gigantisch geheim: hij is homo. Hoewel hij zijn gevoelens zelfs voor zijn vrouw en kinderen altijd verborgen heeft kunnen houden, brokkelt zijn masker na een ontmoeting met een familiekennis langzaam maar zeker af.

Monsieur Lazhar Een mens zou door de Oscargekte rond Rundskop bijna vergeten dat er andere kanshebbers waren in de categorie Beste Niet-Engelstalige film. In deze Canadese mededinger vertelt Congorama-regisseur Philippe Falardeau het verhaal van een politieke vluchteling uit Algerije die zich in Québec kandidaat stelt om een groep getraumatiseerde schoolkinderen op te vangen. Grappig én ontroerend, de perfecte openingsfilm van het festival dus. Guilty of Romance Samen met Takashi Miike's succulente samoerai-epos 13 Assassins en de Thais-Franse thriller Headshot maakt deze Japanse genremengelmoes deel uit van het cultdrieluik van het Cinema Novo Festival. In deze labyrintische historie zijn drie vrouwen op zoek naar seksuele extase. Een van hen, de vrouw van een schrijver, gaat zelfs voor betaalde seks. Geregisseerd door Sion Sono, het brein achter het controversiële Suicide Club. Las acacias Ondanks triomftochten in Gent en Cannes - waar Pablo Giorgelli er zelfs de felbegeerde Caméra d'Or voor kreeg - blijft deze Argentijnse parel onverdeeld in België. Grijp dus de kans om je te laten meeslepen door het relaas van een zwijgzame vrachtvoerder die tijdens een lange rit een vrouw en haar baby meeneemt. Aanvankelijk is de spanning te snijden, maar gaandeweg stroomt de menselijke warmte door de stalen cabine. Bollywood Bollywood Bollywoodcinema blijft een verscheurend onderwerp: voor de één is het een misselijkmakende hutsepot van melodrama en muzikale uitbarstingen, voor de ander een fascinerend Indisch exportproduct. Waag je aan deze compilatiefilm van Rakeysh Omprakash Mehra & Jeffrey Zimbalist en beslis tot welk kamp je behoort. Skoonheid Deze Zuid-Afrikaanse productie was een van de grote verrassingen op het Filmfestival van Cannes. Beginnend regisseur Oliver Hermanus snijdt diep met dit drama over een blanke middenklasser met een gigantisch geheim: hij is homo. Hoewel hij zijn gevoelens zelfs voor zijn vrouw en kinderen altijd verborgen heeft kunnen houden, brokkelt zijn masker na een ontmoeting met een familiekennis langzaam maar zeker af.