Spooky Affleck

De Britten en Amerikanen rekenden A Ghost Story tot de beste films van 2017 en toch kwam deze bevreemdende, melancholische en romantische spookfilm bij ons niet uit. Regisseur David Lowery deed een beroep op het duo dat van zijn Ain't Them Bodies Saints (2013) zo'n romantische gangsterballade maakte: Rooney Mara en Casey Affleck. Die laatste moet wel het gros van de film met een wit laken over zijn hoofd rondlopen.

Teergevoelige zielen verboden

Seizoen 2 van True Detective leerde u al dat Vince Vaughn meer kan dan de paljas in een te groot lichaam spelen. Maar het blijft schrikken om hem zo'n ultragewelddadig personage te zien spelen als in de bikkelharde gevangenisfilm Brawl in Cell Block 99. Wie Bone Tomahawk (2015) durfde uit te kijken weet dat scenarist-regisseur S. Craig Zahler fan is van Sam Peckinpah, Don Siegel en Michael Winner en dus met plezier het volume wat opschroeft wanneer Vaughn hoofden verbrijzelt.

Heksenjacht

Op dronken rijden, racistische praat of seksistisch gedrag betrapte beroemdheden grienen nogal makkelijk dat ze het slachtoffer van een heksenjacht zijn. Hagazussa: A Heathen's Curse toont hen hoe een échte heksenjacht eruitziet. In de Alpen van zeshonderd jaar geleden wordt een geïsoleerde geitenhoedster verdacht van hekserij. Hallucinaties en boosaardige gedachten helpen daar niet bij. Voor debutant Lukas Feigelfeld zou het verhaal maar een smoes zijn voor minimalistische, trance opwekkende cinema.

Martino

Offscreen nodigt de tachtigjarige Sergio Martino uit om over zijn gloriejaren te vertellen. Samen met Mario Bava en Dario Argento was hij een onbetwiste smaakmaker van de giallo, de Italiaanse genrefilm met horror, paranoia en erotiek in een opwindend, gestileerd jasje. In het spannende Torso (1973) heeft een seriemoordenaar met skimasker en boomzaag iets tegen mooie meisjes. Slave of the Cannibal God (1978) was in Engeland jarenlang verboden wegens expliciete seks, gratuit geweld en dierenmishandeling.

Vampires Suck!

Iemand moet eens uitrekenen welk filmmonster het vaakst voorkomt, maar de vampier zal er niet ver naast zitten. Dat de populaire bloedzuiger al te gemakzuchtig opgevoerd wordt in bloedeloze films inspireerde Offscreen tot de woordspeling 'Vampires Suck', om vervolgens het tegendeel te bewijzen met een selectie van 21 bloedstollende bijtertjes. Denk aan pareltjes als het Zweedse Let the Right One In (2008), Near Dark (1987) van Kathryn Bigelow of Cronos (1993) van Guillermo del Toro.

Offscreen

Van 7 tot 25/3 in Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema RITCS in Brussel.

Alle info: offscreen.be

De Britten en Amerikanen rekenden A Ghost Story tot de beste films van 2017 en toch kwam deze bevreemdende, melancholische en romantische spookfilm bij ons niet uit. Regisseur David Lowery deed een beroep op het duo dat van zijn Ain't Them Bodies Saints (2013) zo'n romantische gangsterballade maakte: Rooney Mara en Casey Affleck. Die laatste moet wel het gros van de film met een wit laken over zijn hoofd rondlopen.Seizoen 2 van True Detective leerde u al dat Vince Vaughn meer kan dan de paljas in een te groot lichaam spelen. Maar het blijft schrikken om hem zo'n ultragewelddadig personage te zien spelen als in de bikkelharde gevangenisfilm Brawl in Cell Block 99. Wie Bone Tomahawk (2015) durfde uit te kijken weet dat scenarist-regisseur S. Craig Zahler fan is van Sam Peckinpah, Don Siegel en Michael Winner en dus met plezier het volume wat opschroeft wanneer Vaughn hoofden verbrijzelt.Op dronken rijden, racistische praat of seksistisch gedrag betrapte beroemdheden grienen nogal makkelijk dat ze het slachtoffer van een heksenjacht zijn. Hagazussa: A Heathen's Curse toont hen hoe een échte heksenjacht eruitziet. In de Alpen van zeshonderd jaar geleden wordt een geïsoleerde geitenhoedster verdacht van hekserij. Hallucinaties en boosaardige gedachten helpen daar niet bij. Voor debutant Lukas Feigelfeld zou het verhaal maar een smoes zijn voor minimalistische, trance opwekkende cinema.Offscreen nodigt de tachtigjarige Sergio Martino uit om over zijn gloriejaren te vertellen. Samen met Mario Bava en Dario Argento was hij een onbetwiste smaakmaker van de giallo, de Italiaanse genrefilm met horror, paranoia en erotiek in een opwindend, gestileerd jasje. In het spannende Torso (1973) heeft een seriemoordenaar met skimasker en boomzaag iets tegen mooie meisjes. Slave of the Cannibal God (1978) was in Engeland jarenlang verboden wegens expliciete seks, gratuit geweld en dierenmishandeling.Iemand moet eens uitrekenen welk filmmonster het vaakst voorkomt, maar de vampier zal er niet ver naast zitten. Dat de populaire bloedzuiger al te gemakzuchtig opgevoerd wordt in bloedeloze films inspireerde Offscreen tot de woordspeling 'Vampires Suck', om vervolgens het tegendeel te bewijzen met een selectie van 21 bloedstollende bijtertjes. Denk aan pareltjes als het Zweedse Let the Right One In (2008), Near Dark (1987) van Kathryn Bigelow of Cronos (1993) van Guillermo del Toro.