'The Grand Budapest Hotel' van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson is door de leden van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) uitgeroepen tot de beste film van het voorbije jaar.

Komedie en melancholie

De filmpersvereniging kende de Grote Prijs toe aan een 'film waarvan de filmmaker eens te meer een pure burleske komedie vertelt met een sterke melancholische ondertoon die zo karakteristiek voor hem is. Het is een sterk onderbouwd cinematografisch huzarenstuk, gesitueerd in het jaar 1968, en tegelijk een hilarisch, poëtisch en wat subversief werk. Een film van een onweerstaanbare waanzin die de acteur Ralph Fiennes de kans gaf om zijn beste rol sinds lang te spelen.'

'The Grand Budapest Hotel' sleepte na zijn debuut op de Berlinale vorig jaar al heel wat nominaties en awards in de wacht. Ook maakt de prent kans op een Oscar.

Poëtische zeggingskracht

Timbuktu , .
Timbuktu © .

De Humanum Prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een film die een pleidooi is om volkeren in harmonie te laten samenleven ook al is men van een andere cultuur. Dit jaar Afrikaanse film 'Timbuktu' van Abderrahmane Sissako. De jury accentueerde 'zijn genade, zijn poëtische zeggingskracht, want hij brengt hommage aan hen die op hun manier vechten tegen de meest waanzinnige wetten die door extremisten van buitenaf aan een vreedzame gemeenschap worden opgelegd. Sissako heruitvindt de manier waarop hij het dagelijks leven tekent dankzij een filmstijl die ondanks alles weet te bekoren. De film is ten slotte een cinematografische akte van verzet,'zo stelt de UBFP.

Ook 'Timbuktu' maakt kans op een Oscar. De film neemt het op tegen onder meer 'Ida' en 'Leviathan' in de categorie voor beste buitenlandse film.

De UBFB is de oudste, en met haar 103 journalisten, de grootste filmpersvereniging in België.

'The Grand Budapest Hotel' van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson is door de leden van de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP) uitgeroepen tot de beste film van het voorbije jaar. Komedie en melancholie De filmpersvereniging kende de Grote Prijs toe aan een 'film waarvan de filmmaker eens te meer een pure burleske komedie vertelt met een sterke melancholische ondertoon die zo karakteristiek voor hem is. Het is een sterk onderbouwd cinematografisch huzarenstuk, gesitueerd in het jaar 1968, en tegelijk een hilarisch, poëtisch en wat subversief werk. Een film van een onweerstaanbare waanzin die de acteur Ralph Fiennes de kans gaf om zijn beste rol sinds lang te spelen.' 'The Grand Budapest Hotel' sleepte na zijn debuut op de Berlinale vorig jaar al heel wat nominaties en awards in de wacht. Ook maakt de prent kans op een Oscar. Poëtische zeggingskracht Ook 'Timbuktu' maakt kans op een Oscar. De film neemt het op tegen onder meer 'Ida' en 'Leviathan' in de categorie voor beste buitenlandse film. De UBFB is de oudste, en met haar 103 journalisten, de grootste filmpersvereniging in België.