De Golden Raspberry Awards worden sinds 1981 traditiegetrouw uitgereikt aan de vooravond van de Oscars. In plaats van de beste acteurs en actrices te belonen voor hun indrukwekkend werk, zetten de 'Razzies' de slechtste films en acteerprestaties van het jaar in de verf.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 viel als grote overwinnaar uit de bus. De laatste episode in de bakvissaga over de liefdesperikelen tussen de vampier Edward en het sterfelijke muurbloempje Bella had de twijfelachtige eer om met maar liefst zeven prijzen aan de haal te gaan.

Regisseur Bill Conden werd gelauwerd als slechtste regisseur en spierbundel Taylor Lautner werd uitgeroepen tot slechtste acteur in een bijrol. Het duo Lautner-Mackenzie Foy was het slechtste filmkoppel. Als klap op de vuurpijl nam de film ook de hoofdprijs mee naar huis, die voor slechtste film van het jaar.

Kirsten Stewart won een Gouden Framboos voor haar hoofdrol in 'Snow White and the huntsman'. Adam Sandler scoorde net als in 2012 een Razzie voor slechtste acteur, deze keer voor zijn rol in de komedie That's my boy'. Vorig jaar was hij naast slechtste acteur ook nog eens slechtste actrice voor zijn prestaties in de komedie 'Jack and Jill', waarin hij zowel de mannelijke als de vrouwelijke hoofdrol opeist. Je moet het maar doen! De film oogstte toen in totaal tien Razzies, een record. De zeven stuks van Twilight vallen dus nog mee...

Popster Rihanna had zich haar eerste grote filmrol wellicht anders voorgesteld. Haar bijrolletje in de actiefilm Battleship werd ook beloond met een in goudverf gedrenkt stuk fruit. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Tot groot ongenoegen van de organisatie daagde niemand op om de awards persoonlijk af te halen. In het verleden was dit wel anders. Zo bracht Halle Berry haar Oscarspeech gedeeltelijk opnieuw toen ze dankzij Catwoman werd uitgeroepen tot slechtste actrice van het jaar.

De laatste grote ster die de Gouden Framboos persoonlijk ging afhalen, was Sandra Bullock in 2010. Een dag later stond ze op het Oscarpodium met een beeldje te pronken voor The Blind Side. (TR/DB)

De Golden Raspberry Awards worden sinds 1981 traditiegetrouw uitgereikt aan de vooravond van de Oscars. In plaats van de beste acteurs en actrices te belonen voor hun indrukwekkend werk, zetten de 'Razzies' de slechtste films en acteerprestaties van het jaar in de verf. The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 viel als grote overwinnaar uit de bus. De laatste episode in de bakvissaga over de liefdesperikelen tussen de vampier Edward en het sterfelijke muurbloempje Bella had de twijfelachtige eer om met maar liefst zeven prijzen aan de haal te gaan. Regisseur Bill Conden werd gelauwerd als slechtste regisseur en spierbundel Taylor Lautner werd uitgeroepen tot slechtste acteur in een bijrol. Het duo Lautner-Mackenzie Foy was het slechtste filmkoppel. Als klap op de vuurpijl nam de film ook de hoofdprijs mee naar huis, die voor slechtste film van het jaar. Kirsten Stewart won een Gouden Framboos voor haar hoofdrol in 'Snow White and the huntsman'. Adam Sandler scoorde net als in 2012 een Razzie voor slechtste acteur, deze keer voor zijn rol in de komedie That's my boy'. Vorig jaar was hij naast slechtste acteur ook nog eens slechtste actrice voor zijn prestaties in de komedie 'Jack and Jill', waarin hij zowel de mannelijke als de vrouwelijke hoofdrol opeist. Je moet het maar doen! De film oogstte toen in totaal tien Razzies, een record. De zeven stuks van Twilight vallen dus nog mee... Popster Rihanna had zich haar eerste grote filmrol wellicht anders voorgesteld. Haar bijrolletje in de actiefilm Battleship werd ook beloond met een in goudverf gedrenkt stuk fruit. Schoenmaker, blijf bij je leest. Tot groot ongenoegen van de organisatie daagde niemand op om de awards persoonlijk af te halen. In het verleden was dit wel anders. Zo bracht Halle Berry haar Oscarspeech gedeeltelijk opnieuw toen ze dankzij Catwoman werd uitgeroepen tot slechtste actrice van het jaar. De laatste grote ster die de Gouden Framboos persoonlijk ging afhalen, was Sandra Bullock in 2010. Een dag later stond ze op het Oscarpodium met een beeldje te pronken voor The Blind Side. (TR/DB)