'Dizze is van os', zei de in Nederlands Limburg opgegroeide Remy van Heugten toen hij vorig jaar het Gouden Kalf voor beste film omhoog mocht steken voor Gluckauf - mijnwerkersjargon voor 'kom veilig boven', want dit vader-zoondrama speelt zich af tegen de achtergrond van de verpauperd Zuid-Limburgse mijnstreek.

De jonge dealende Jeffrey (Vincent van der Valk) raakt verwikkeld in de louche zaakjes van zijn pa, de kleine crimineel Lei (Bart Slegers), die schulden heeft bij een onderwereldfiguur (Johan Leysen). Het groezelige realisme geeft dit misdaadverhaal iets ranzigs, maar de onhandige liefde tussen vader en zoon straalt warmte uit. (LJ)

'Dizze is van os', zei de in Nederlands Limburg opgegroeide Remy van Heugten toen hij vorig jaar het Gouden Kalf voor beste film omhoog mocht steken voor Gluckauf - mijnwerkersjargon voor 'kom veilig boven', want dit vader-zoondrama speelt zich af tegen de achtergrond van de verpauperd Zuid-Limburgse mijnstreek. De jonge dealende Jeffrey (Vincent van der Valk) raakt verwikkeld in de louche zaakjes van zijn pa, de kleine crimineel Lei (Bart Slegers), die schulden heeft bij een onderwereldfiguur (Johan Leysen). Het groezelige realisme geeft dit misdaadverhaal iets ranzigs, maar de onhandige liefde tussen vader en zoon straalt warmte uit. (LJ)