32 jaar na de beroemde BBC mini-serie met Alec Guiness is het dit keer de beurt aan Gary Oldman om John Le Carré's eenzame, discreet getormenteerde spion Smiley neer te zetten. Regisseur met dienst is de Zweed Tomas Alfredson die zich - drie jaar na zijn verrassende vampierenhit Let the Right One In - voor het eerst aan een Engelstalige productie waagt.

Een doordeweekse spionagethriller over Britse, geheim agenten die in volle Koude Oorlogcrisis een mol binnen hun organisatie moeten zien te neutraliseren hoef je niet te verwachten. Alfredson focust vooral op sfeer, pathos en revelerende details in plaats van op plot, politiek en suspense, in een elegante maar trage en drukkende stijl die meer dan eens aan Let the Right One in doet denken.

Echt spannend of meeslepend kun je deze Le Carrè-adaptatie dan ook niet noemen terwijl de uitgekiende seventieslook de personages soms lijkt weg te dringen, al is het tegelijk een originele invalshoek voor een ensemblethriller, blijft het visueel boeiend en krijg je er sterke bijrollen bovenop van Colin Firth, Mark Strong, John Hurt en Tobey Jones als Britse spionnen die mogelijk bijklussen voor de Russen.

32 jaar na de beroemde BBC mini-serie met Alec Guiness is het dit keer de beurt aan Gary Oldman om John Le Carré's eenzame, discreet getormenteerde spion Smiley neer te zetten. Regisseur met dienst is de Zweed Tomas Alfredson die zich - drie jaar na zijn verrassende vampierenhit Let the Right One In - voor het eerst aan een Engelstalige productie waagt. Een doordeweekse spionagethriller over Britse, geheim agenten die in volle Koude Oorlogcrisis een mol binnen hun organisatie moeten zien te neutraliseren hoef je niet te verwachten. Alfredson focust vooral op sfeer, pathos en revelerende details in plaats van op plot, politiek en suspense, in een elegante maar trage en drukkende stijl die meer dan eens aan Let the Right One in doet denken. Echt spannend of meeslepend kun je deze Le Carrè-adaptatie dan ook niet noemen terwijl de uitgekiende seventieslook de personages soms lijkt weg te dringen, al is het tegelijk een originele invalshoek voor een ensemblethriller, blijft het visueel boeiend en krijg je er sterke bijrollen bovenop van Colin Firth, Mark Strong, John Hurt en Tobey Jones als Britse spionnen die mogelijk bijklussen voor de Russen.