Er zit leven in zombies, althans op televisie. De nieuwe Amerikaanse hit The Walking Dead is een serie die het op je hersenen heeft gemunt, in de goede zin. Hier zijn alvast vijf excellente zombiefilms voor wie zin heeft om de tanden in het genre te zetten.

Night of the Living Dead (1968)

De absolute klassieker, van de hand van horrormeester George A. Romero en gedraaid in zwart-wit, over een groepje mensen dat zich in een boerderij tegen hordes zombies moet verdedigen. Een van de meest winstgevende en invloedrijke horrorfilms aller tijden.

Dawn of the Dead (1978)

De sequel op Night of the Living Dead - waarin weliswaar niemand uit het origineel nog meedoet - is al even essentieel. Deze keer moeten de overlevenden zichzelf in een groot winkelcentrum verschansen, een niet mis te verstane kritiek op de consumptiedrang in de VS.

Shaun of the Dead (2004)

Zombies kunnen ook om te lachen zijn, zo bewees deze Britse 'rom-zom-com' die de mosterd haalde bij de twee voorgaande horrorfilms en waarin een geboren loser zijn ex-vriendin opnieuw voor zich probeert te winnen door een zombie-uitbraak te lijf te gaan.

Homecoming (2005)

Politiek geladen tv-film van Joe Dante - gemaakt voor de Master of Horrors-reeks - waarin Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn in een oorlog die wel heel erg op die in Irak lijkt, opstaan uit de dood. Hun doel: de president die hen het slagveld heeft opgestuurd het leven zuur maken.

28 Days Later (2002)

Technisch gezien misschien geen echte zombiefilm, omdat de slachtoffers van een mysterieus virus niet sterven en omdat de vleesetende monsters - tot afschuw van Romero - niet strompelen, maar rennen. De postapocalyptische thriller van Danny Boyle laat desondanks geen zenuw onberoerd. (SW)

De volledige uitleg over de tv-serie The Walking Dead leest u deze week in Knack Focus nr.49.

Er zit leven in zombies, althans op televisie. De nieuwe Amerikaanse hit The Walking Dead is een serie die het op je hersenen heeft gemunt, in de goede zin. Hier zijn alvast vijf excellente zombiefilms voor wie zin heeft om de tanden in het genre te zetten.Night of the Living Dead (1968) De absolute klassieker, van de hand van horrormeester George A. Romero en gedraaid in zwart-wit, over een groepje mensen dat zich in een boerderij tegen hordes zombies moet verdedigen. Een van de meest winstgevende en invloedrijke horrorfilms aller tijden.Dawn of the Dead (1978) De sequel op Night of the Living Dead - waarin weliswaar niemand uit het origineel nog meedoet - is al even essentieel. Deze keer moeten de overlevenden zichzelf in een groot winkelcentrum verschansen, een niet mis te verstane kritiek op de consumptiedrang in de VS.Shaun of the Dead (2004) Zombies kunnen ook om te lachen zijn, zo bewees deze Britse 'rom-zom-com' die de mosterd haalde bij de twee voorgaande horrorfilms en waarin een geboren loser zijn ex-vriendin opnieuw voor zich probeert te winnen door een zombie-uitbraak te lijf te gaan. Homecoming (2005) Politiek geladen tv-film van Joe Dante - gemaakt voor de Master of Horrors-reeks - waarin Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn in een oorlog die wel heel erg op die in Irak lijkt, opstaan uit de dood. Hun doel: de president die hen het slagveld heeft opgestuurd het leven zuur maken. 28 Days Later (2002) Technisch gezien misschien geen echte zombiefilm, omdat de slachtoffers van een mysterieus virus niet sterven en omdat de vleesetende monsters - tot afschuw van Romero - niet strompelen, maar rennen. De postapocalyptische thriller van Danny Boyle laat desondanks geen zenuw onberoerd. (SW) De volledige uitleg over de tv-serie The Walking Dead leest u deze week in Knack Focus nr.49.