De reis mocht dan wel onverwacht zijn, het feit dat The Hobbit: An Unexpected Journey een miljard dollar zou opbrengen, lag wel in het verwachtingspatroon. De immense hype rond het eerste deel in de nieuwe trilogie, gemengd met de nog altijd immense populariteit van The Lord of the Rings, stond garant voor een gouden kassasucces.

Volgens de Amerikaanse website Box Office Mojo, die de Amerikaanse en internationale box office in kaart brengt, heeft de film in de Verenigde Staten 300 miljoen dollar opgebracht. Op de buitenlandse markt bracht Peter Jacksons film al ruim 700 miljoen dollar in het laatje. In totaal deed de film er amper 77 dagen over om het hallucinante bedrag binnen te rijven.

Tussen Batman en Avatar

The Hobbit: An Unexpected Journey staat nu in een select groepje van 15 films die de kaap van het miljard wisten te bereiken. Waar het vroeger een extreme uitzondering was dat een film het stellaire bedrag van een miljard dollar opbracht, lijkt het nu bijna gemakkelijk. De afgelopen vijf jaar vulden tien films de lijst al aan. De komst van duurdere 3D-technologieën en de populariteit van filmreeksen als Pirates Of The Caribbean en de Batmantrilogie van Christopher Nolan deden de kassa's duchtig rinkelen.

Verwacht wordt dat The Hobbit nog enkele plaatsjes zal klimmen op de ranking. De film opende zopas in China, en de voorlopers in de lijst - The Dark Knight, Alice in Wonderland en Star Wars, Episode I - zijn alweer een jaartje ouder. De ultieme recordhouder is en blijft Avatar, het sciencefictionepos van James Cameron. Die bracht in 2009 een kolossale 2,78 miljard dollar op. Maar daar zijn Bilbo Baggins en co nog lang niet. (TR)

De reis mocht dan wel onverwacht zijn, het feit dat The Hobbit: An Unexpected Journey een miljard dollar zou opbrengen, lag wel in het verwachtingspatroon. De immense hype rond het eerste deel in de nieuwe trilogie, gemengd met de nog altijd immense populariteit van The Lord of the Rings, stond garant voor een gouden kassasucces. Volgens de Amerikaanse website Box Office Mojo, die de Amerikaanse en internationale box office in kaart brengt, heeft de film in de Verenigde Staten 300 miljoen dollar opgebracht. Op de buitenlandse markt bracht Peter Jacksons film al ruim 700 miljoen dollar in het laatje. In totaal deed de film er amper 77 dagen over om het hallucinante bedrag binnen te rijven. Tussen Batman en Avatar The Hobbit: An Unexpected Journey staat nu in een select groepje van 15 films die de kaap van het miljard wisten te bereiken. Waar het vroeger een extreme uitzondering was dat een film het stellaire bedrag van een miljard dollar opbracht, lijkt het nu bijna gemakkelijk. De afgelopen vijf jaar vulden tien films de lijst al aan. De komst van duurdere 3D-technologie├źn en de populariteit van filmreeksen als Pirates Of The Caribbean en de Batmantrilogie van Christopher Nolan deden de kassa's duchtig rinkelen. Verwacht wordt dat The Hobbit nog enkele plaatsjes zal klimmen op de ranking. De film opende zopas in China, en de voorlopers in de lijst - The Dark Knight, Alice in Wonderland en Star Wars, Episode I - zijn alweer een jaartje ouder. De ultieme recordhouder is en blijft Avatar, het sciencefictionepos van James Cameron. Die bracht in 2009 een kolossale 2,78 miljard dollar op. Maar daar zijn Bilbo Baggins en co nog lang niet. (TR)