John Hurt heeft dit jaar wat te vieren: een halve eeuw filmcarrière. In 1962 maakte hij zijn debuut in het studentendrama The Wild and the Willing. De Brit heeft intussen meer dan honderdvijftig films en tv-series op zijn conto, waaronder klassiekers als A Man for All Seasons, 10 Rillington Place, I, Claudius, Midnight Express, The Elephant Man, Alien, Nineteen Eighty-Four en Scandal.

Vanaf 8 februari is hij te zien in Tinker, Tailor, Soldier, Spy. In Tomas Alfredsons adaptatie van de spionageroman van John Le Carré wordt Hurt - met de Koude Oorlog op de achtergrond en de speurtocht naar een mol als plotmotor van de plot - geflankeerd door goed volk als Gary Oldman, Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch en Ciarán Hinds.

Tijdens de eerstvolgende uitreiking van de Bafta Awards, op 12 februari in Londen, krijgt John Hurt een Outstanding British Contribution to Cinema Award, een Britse onderscheiding voor zijn gehele oeuvre en zijn bijdrage aan de cinema. De acteur won eerder vier Bafta's. Hij werd ook twee keer genomineerd voor een Oscar. (DM/DB)

HOOFDROLLEN VAN JOHN HURT

Veel hoofdrollen heeft John Hurt in zijn vijftigjarige carrière niet gespeeld, al zijn dit drie notoire uitzonderingen.

The Naked Civil Servant (Jack Gold, 1975)

Hurt wint een BAFTA voor deze tv-biopic over Brits schrijver en gay-icoon Quentin Crisp. In 2009 herneemt hij zijn doorbraakrol in de tv-sequel An Englishman in New York.

The Elephant Man (David Lynch, 1980)

Hurt ontroert in David Lynch' kostuumdrama in schimmig zwart-wit als Joseph Merrick, de misvormde man die in Victoriaans Londen als circusattractie wordt opgevoerd.

Nineteen Eighty-Four (Michael Radford, 1984)

In deze adaptatie van George Orwells dystopische roman mag Hurt proberen aan Big Brother te ontsnappen als de stiekem verliefde bureaucraat Winston Smith.

John Hurt heeft dit jaar wat te vieren: een halve eeuw filmcarrière. In 1962 maakte hij zijn debuut in het studentendrama The Wild and the Willing. De Brit heeft intussen meer dan honderdvijftig films en tv-series op zijn conto, waaronder klassiekers als A Man for All Seasons, 10 Rillington Place, I, Claudius, Midnight Express, The Elephant Man, Alien, Nineteen Eighty-Four en Scandal. Vanaf 8 februari is hij te zien in Tinker, Tailor, Soldier, Spy. In Tomas Alfredsons adaptatie van de spionageroman van John Le Carré wordt Hurt - met de Koude Oorlog op de achtergrond en de speurtocht naar een mol als plotmotor van de plot - geflankeerd door goed volk als Gary Oldman, Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch en Ciarán Hinds. Tijdens de eerstvolgende uitreiking van de Bafta Awards, op 12 februari in Londen, krijgt John Hurt een Outstanding British Contribution to Cinema Award, een Britse onderscheiding voor zijn gehele oeuvre en zijn bijdrage aan de cinema. De acteur won eerder vier Bafta's. Hij werd ook twee keer genomineerd voor een Oscar. (DM/DB) HOOFDROLLEN VAN JOHN HURTVeel hoofdrollen heeft John Hurt in zijn vijftigjarige carrière niet gespeeld, al zijn dit drie notoire uitzonderingen. The Naked Civil Servant (Jack Gold, 1975) Hurt wint een BAFTA voor deze tv-biopic over Brits schrijver en gay-icoon Quentin Crisp. In 2009 herneemt hij zijn doorbraakrol in de tv-sequel An Englishman in New York. The Elephant Man (David Lynch, 1980) Hurt ontroert in David Lynch' kostuumdrama in schimmig zwart-wit als Joseph Merrick, de misvormde man die in Victoriaans Londen als circusattractie wordt opgevoerd. Nineteen Eighty-Four (Michael Radford, 1984) In deze adaptatie van George Orwells dystopische roman mag Hurt proberen aan Big Brother te ontsnappen als de stiekem verliefde bureaucraat Winston Smith.