Ruth Torjussen, een Britse regisseuse, heeft een petitie online gezet om aan te klagen dat er geen enkele door een vrouw gedraaide meedingt naar de Gouden Palm. 'Als mensen die geven om films en geïnteresseerd zijn in films, moeten we protesteren tegen het gebrek aan vrouwelijke regisseurs in de competitie van het Filmfestival van Cannes 2010.'

De vorige editie van Cannes deed beter. Toen dongen er drie regisseuses mee naar een Gouden Palm, tegenover geen enkele dit jaar. Heeft het er mee te maken dat de jury van de internationale competitie vorig jaar nog onder leiding stond van een vrouw? Naast voorzitter Isabelle Huppert waren toen ook vier van negen juryleden vrouw, terwijl dat er nu slechts twee zijn.

Van de 1500 films waaruit de selectie werd gepuurd, is overigens minder dan tien procent van de hand van een vrouw. Maar dat is nog altijd meer dan de nul procent in de uiteindelijke selectie.

Sam De RyckDe trailer van het door Jane Campion gemaakte Bright Star, een van de drie door een vrouw gedraaide films die vorig jaar kans maakten op de Gouden Palm.

Ruth Torjussen, een Britse regisseuse, heeft een petitie online gezet om aan te klagen dat er geen enkele door een vrouw gedraaide meedingt naar de Gouden Palm. 'Als mensen die geven om films en geïnteresseerd zijn in films, moeten we protesteren tegen het gebrek aan vrouwelijke regisseurs in de competitie van het Filmfestival van Cannes 2010.' De vorige editie van Cannes deed beter. Toen dongen er drie regisseuses mee naar een Gouden Palm, tegenover geen enkele dit jaar. Heeft het er mee te maken dat de jury van de internationale competitie vorig jaar nog onder leiding stond van een vrouw? Naast voorzitter Isabelle Huppert waren toen ook vier van negen juryleden vrouw, terwijl dat er nu slechts twee zijn. Van de 1500 films waaruit de selectie werd gepuurd, is overigens minder dan tien procent van de hand van een vrouw. Maar dat is nog altijd meer dan de nul procent in de uiteindelijke selectie. Sam De RyckDe trailer van het door Jane Campion gemaakte Bright Star, een van de drie door een vrouw gedraaide films die vorig jaar kans maakten op de Gouden Palm.