'Fear and Desire' - de bijna onvindbare eerste langspeelfilm van de invloedrijke Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick ('A Clockwork Orange', 'The Shining', '2001: A Space Odyssey') - verschijnt binnenkort misschien eindelijk op dvd.

Er werd onlangs namelijk een kopie van de film teruggevonden, in de bibliotheek van een voormalig filmlaboratorium in Puerto Rico. Een unicum, aangezien Kubrick in 1957 zowat alle bestaande kopieën van de film liet vernietigen, omdat hij de prent zelf 'een klungelig amateuristisch product' vond.

Het foto- en filmmuseum George Eastman House is in het bezit van het tweede bestaande exemplaar van 'Fear And Desire', dat recent nog werd vertoond in de Cinematheque in Los Angeles. Het museum wil alles in het werk stellen om het materiaal van de twee kopieën te restaureren en op dvd uit te brengen.

Daar is Kubricks familie echter niet mee gediend, ook al beschikt die niet over de rechten van de film - die zijn in handen van de kinderen van de filmdistributeur. Een tweede probleem is het prijskaartje dat aan een dergelijke restauratie vast hangt. Het George Eastman House zal ook een noemenswaardige dvd-distributeur aan zich moeten binden om de dvd-release voor elkaar te krijgen.

Dat er effectief ooit een exemplaar van 'Fear and Desire' op dvd verschijnt, is dus nog maar de vraag. Tot er meer nieuws is over een eventuele release, kunnen deze YouTube-fragmenten van de film als zoethoudertje dienen.

Michael Ilegems

'Fear and Desire' - de bijna onvindbare eerste langspeelfilm van de invloedrijke Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick ('A Clockwork Orange', 'The Shining', '2001: A Space Odyssey') - verschijnt binnenkort misschien eindelijk op dvd. Er werd onlangs namelijk een kopie van de film teruggevonden, in de bibliotheek van een voormalig filmlaboratorium in Puerto Rico. Een unicum, aangezien Kubrick in 1957 zowat alle bestaande kopieën van de film liet vernietigen, omdat hij de prent zelf 'een klungelig amateuristisch product' vond. Het foto- en filmmuseum George Eastman House is in het bezit van het tweede bestaande exemplaar van 'Fear And Desire', dat recent nog werd vertoond in de Cinematheque in Los Angeles. Het museum wil alles in het werk stellen om het materiaal van de twee kopieën te restaureren en op dvd uit te brengen. Daar is Kubricks familie echter niet mee gediend, ook al beschikt die niet over de rechten van de film - die zijn in handen van de kinderen van de filmdistributeur. Een tweede probleem is het prijskaartje dat aan een dergelijke restauratie vast hangt. Het George Eastman House zal ook een noemenswaardige dvd-distributeur aan zich moeten binden om de dvd-release voor elkaar te krijgen. Dat er effectief ooit een exemplaar van 'Fear and Desire' op dvd verschijnt, is dus nog maar de vraag. Tot er meer nieuws is over een eventuele release, kunnen deze YouTube-fragmenten van de film als zoethoudertje dienen. Michael Ilegems