Jaarlijks maakt het Brusselse filmfestival Offscreen in maart plaats voor onalledaagse en ongewone cinema.

De derde editie van het festival schoot gisteren uit de startblokken met de Belgische première van 'Air Doll', een delicate Japanse parabel van topregisseur Hirokazu Kore-Eda, over leven en dood, verlies van onschuld, stedelijke vervreemding en verlatingsangst, met in de hoofdrol: een sekspop met een hart en een ziel.

'Air Doll' vertelt het verhaal van een plastic sekspop, vol overgave gespeeld door Du-na Bae, die als substituut dient voor de seksuele uitspattingen van haar eenzame eigenaar Hideo. Op een zonnige ochtend, als Hideo gaat werken, komt ze tot leven. Met de verwondering van een kleine peuter verkent ze de buurt. Ze geraakt gefascineerd door de kleurrijke sierverlichting van de dichtstbijzijnde videotheek en weet er een baantje te strikken aan de kassa. Gaandeweg kweekt ze een hart en een ziel en leert ze met vallen en opstaan wat het nu eigenlijk betekent om mens te zijn.

Hirokazu Kore-Eda, die zich liet inspireren door een manga van Yoshiiee Goda, zet het klassieke verhaal van Pinokkio naar zijn hand en maakt er een viriele variant op.
Kor-Eda tekende eerder al voor minimalistisch werk met 'After-Life', 'Nobody Knows' en 'Still Walking'. Met 'Air Doll' gaat hij de fantasy-toer op, maar hij koppelt metafysische elementen aan een opvallend sobere en sentimentele vertelling. Niet meteen de ingrediënten voor een succesrecept op maat van het grote, popcornvretende publiek, wel voor liefhebbers van intimistische films met een hoek af.

Visueel verbluffende metaforische beelden en inhoudelijk meeslepend, maar net iets te langdradig door de afwezigheid van een duidelijke, welgevormde laatste akte. Maar alleen al omwille van de verrassend originele liefdesscènes waarin onze levende opblaaspop zich meermaals blootgeeft, is dit een bescheiden aanrader.

Bekijk de trailer:

Andreas Ilegems

Jaarlijks maakt het Brusselse filmfestival Offscreen in maart plaats voor onalledaagse en ongewone cinema.De derde editie van het festival schoot gisteren uit de startblokken met de Belgische première van 'Air Doll', een delicate Japanse parabel van topregisseur Hirokazu Kore-Eda, over leven en dood, verlies van onschuld, stedelijke vervreemding en verlatingsangst, met in de hoofdrol: een sekspop met een hart en een ziel. 'Air Doll' vertelt het verhaal van een plastic sekspop, vol overgave gespeeld door Du-na Bae, die als substituut dient voor de seksuele uitspattingen van haar eenzame eigenaar Hideo. Op een zonnige ochtend, als Hideo gaat werken, komt ze tot leven. Met de verwondering van een kleine peuter verkent ze de buurt. Ze geraakt gefascineerd door de kleurrijke sierverlichting van de dichtstbijzijnde videotheek en weet er een baantje te strikken aan de kassa. Gaandeweg kweekt ze een hart en een ziel en leert ze met vallen en opstaan wat het nu eigenlijk betekent om mens te zijn. Hirokazu Kore-Eda, die zich liet inspireren door een manga van Yoshiiee Goda, zet het klassieke verhaal van Pinokkio naar zijn hand en maakt er een viriele variant op. Kor-Eda tekende eerder al voor minimalistisch werk met 'After-Life', 'Nobody Knows' en 'Still Walking'. Met 'Air Doll' gaat hij de fantasy-toer op, maar hij koppelt metafysische elementen aan een opvallend sobere en sentimentele vertelling. Niet meteen de ingrediënten voor een succesrecept op maat van het grote, popcornvretende publiek, wel voor liefhebbers van intimistische films met een hoek af. Visueel verbluffende metaforische beelden en inhoudelijk meeslepend, maar net iets te langdradig door de afwezigheid van een duidelijke, welgevormde laatste akte. Maar alleen al omwille van de verrassend originele liefdesscènes waarin onze levende opblaaspop zich meermaals blootgeeft, is dit een bescheiden aanrader. Bekijk de trailer: Andreas Ilegems