Screen Flanders investeert 1,5 miljoen euro in 7 audiovisuele producties

Eerste beeld uit 'Le Fidèle' van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos. © /

Screen Flanders investeert 1,5 miljoen euro in 7 nieuwe audiovisuele producties. De lijst met goedgekeurde projecten omvat een mix van internationale coproducties met Vlaanderen en speelfilms van Vlaamse regisseurs.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.

In de eerste oproep van 2016, die op 4 maart afliep, werd een totaal van 1.515.000 euro toegekend aan 7 projecten. Per project varieert de investering tussen de 110.000 en 400.000 euro. Alles samen spenderen de 7 ondersteunde producties 8,76 miljoen euro in het Vlaamse Gewest. Dat betekent dat elke door het fonds geïnvesteerde euro 5,78 euro aan Vlaamse audiovisuele uitgaven genereert en dat louter voor specifieke audiovisuele uitgaven.

Screen Flanders kent steun toe aan nieuwe speelfilmprojecten van Vlaamse regisseurs, waaronder “Le Fidèle” van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de hoofdrol, en de actiekomedie “Pipa” van Marc Punt. Het fonds ondersteunt ook twee literaire verfilmingen: “Sprakeloos”, naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye, in regie van Hilde Van Mieghem, en “Het Tweede Gelaat”, dat het sluitstuk vormt van de filmtrilogie rond de politie-inspecteurs Vincke en Verstuyft, naar de romans van Jef Geeraerts, en dat geregisseerd wordt door Jan Verheyen.

Ook de nieuwe speelfilm van de Deense regisseur Bille August, met Hilary Swank en Helena Bonham Carter in de hoofdrol, krijgt steun van het fonds, net als de Duits-Oostenrijkse-Belgische coproductie “Heksje Lilly Kerstspecial” en de autobiografische animatiespeelfilm “Funan” van Denis Bo over het Rode Khmer regime in Cambodja in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content