Op 28 februari worden de Oscars uitgereikt. Hoewel 'The Revenant' met twaalf nominaties torenhoog favoriet is, zal er toch ook serieus rekening moeten gehouden worden met 'Spotlight' van Tom McCartney. Het suspensedrama met onder meer Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams mocht afgelopen weekend vier beeldjes afhalen tijdens de 20ste editie van de Satellite Awards, uitgereikt door de International Press Academy in Hollywood.

Naast die voor beste film had had het volgens de jury ook de beste cast, beste regisseur en beste origineel scenario.

In 2002 deed het Spotlight-team - een stel onderzoeksjournalisten van The Boston Globe - een bom barsten die tot in het Vaticaan te voelen was. Ze onthulden niet alleen dat verschillende priesters in en rond Boston zich jarenlang hadden schuldig gemaakt aan seksueel misbruik, hun grondig gedocumenteerde artikels maakten ook duidelijk dat zowel kerkelijke, politieke als juridische gezagsdragers daarvan op de hoogte waren, maar liever de andere kant opkeken. Hoe de zaak aan het licht kwam en hoe de protagonisten precies te werk gingen, vertelt McCarthy op een zeer intelligente, sensatievrije en economisch manier, aldus onze recensent Dave Mestdach.

The Revenant-hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio won de award voor beste acteur. De Ierse 'Saoirse Ronan' was afgelopen jaar de beste actrice voor haar rol in 'Brooklyn'.

'Le Tout Nouveau Testament' greep opnieuw naast een onderscheiding. In de categorie Beste Niet-Engelstalige Film ging de prijs naar 'Son of Saul', zoals verwacht. Vrijdag krijgt de komedie van Jaco Van Dormael een nieuwe kans, wanneer in Frankrijk de Cézars worden uitgereikt.

Andere winnaars van de avond: 'Better Call Saul' (beste dramaserie), 'The Walking Dead' (beste tv-series tout court), 'Amy' en 'The Look of Silence' (beste documentaires) en 'Inside Out' (beste animatiefilm). (DB)

Op 28 februari worden de Oscars uitgereikt. Hoewel 'The Revenant' met twaalf nominaties torenhoog favoriet is, zal er toch ook serieus rekening moeten gehouden worden met 'Spotlight' van Tom McCartney. Het suspensedrama met onder meer Mark Ruffalo, Michael Keaton en Rachel McAdams mocht afgelopen weekend vier beeldjes afhalen tijdens de 20ste editie van de Satellite Awards, uitgereikt door de International Press Academy in Hollywood.Naast die voor beste film had had het volgens de jury ook de beste cast, beste regisseur en beste origineel scenario.In 2002 deed het Spotlight-team - een stel onderzoeksjournalisten van The Boston Globe - een bom barsten die tot in het Vaticaan te voelen was. Ze onthulden niet alleen dat verschillende priesters in en rond Boston zich jarenlang hadden schuldig gemaakt aan seksueel misbruik, hun grondig gedocumenteerde artikels maakten ook duidelijk dat zowel kerkelijke, politieke als juridische gezagsdragers daarvan op de hoogte waren, maar liever de andere kant opkeken. Hoe de zaak aan het licht kwam en hoe de protagonisten precies te werk gingen, vertelt McCarthy op een zeer intelligente, sensatievrije en economisch manier, aldus onze recensent Dave Mestdach.The Revenant-hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio won de award voor beste acteur. De Ierse 'Saoirse Ronan' was afgelopen jaar de beste actrice voor haar rol in 'Brooklyn'.'Le Tout Nouveau Testament' greep opnieuw naast een onderscheiding. In de categorie Beste Niet-Engelstalige Film ging de prijs naar 'Son of Saul', zoals verwacht. Vrijdag krijgt de komedie van Jaco Van Dormael een nieuwe kans, wanneer in Frankrijk de Cézars worden uitgereikt.Andere winnaars van de avond: 'Better Call Saul' (beste dramaserie), 'The Walking Dead' (beste tv-series tout court), 'Amy' en 'The Look of Silence' (beste documentaires) en 'Inside Out' (beste animatiefilm). (DB)