In een persbericht maakte de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski bekend dat hij in zijn volgende film de notoire negentiende eeuwse Dreyfus-affaire onder handen zal nemen. De titel van de historische film is simpelweg 'D'.

De Dreyfus-affaire was een rechtszaak die rond 1895 veel stof deed opwaaien. Alfred Dreyfus was een Frans-Joodse legerofficier die valselijk werd beschuldigd van het doorgeven van militaire geheimen aan de Duitse ambassade. Toen een andere naam opdook als schuldige, veegde het Franse leger die nieuwe informatie onder de mat, waardoor Dreyfus twaalf jaar onschuldig in de gevangenis zat. De zaak is vooral beroemd door de onderhuidse antisemitische spanningen.

Spionage

Polanski ziet de film niet als een kostuumdrama, maar eerder als een spionagethriller. "Op die manier kan ik de relevantie van de zaak in onze hedendaagse maatschappij aantonen", verklaarde Polanski in de aankondiging. Daarmee bedoelt de beruchte regisseur het belichten van de heksenjacht op minderheidsgroepen, paranoia omtrent veiligheid, geheime militaire tribunalen, oncontroleerbare veiligheidsdiensten, cover-ups door de overheid en een hondsdolle pers.

Persoonlijk

Na 'the Ghost Writer'(2009) keert Polanski met 'D' terug naar de thriller met een bijtend politieke ondertoon. De persoonlijke verbondenheid met het Joodse onderwerp is ook niet te miskennen. Polanski is zelf een Joodse overlevende van de Holocaust. In de film 'The Pianist'(2002) liet hij zichzelf confronteren met de demonen van toen.

Voor het scenario van 'D' beroept de 78-jarige regisseur zich op Robert Harris, die eerder al 'The Ghost Writer' uit zijn pen toverde. Wanneer de film in de zalen te zien zal zijn is nog niet bekend. (JVDV)

In een persbericht maakte de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski bekend dat hij in zijn volgende film de notoire negentiende eeuwse Dreyfus-affaire onder handen zal nemen. De titel van de historische film is simpelweg 'D'.De Dreyfus-affaire was een rechtszaak die rond 1895 veel stof deed opwaaien. Alfred Dreyfus was een Frans-Joodse legerofficier die valselijk werd beschuldigd van het doorgeven van militaire geheimen aan de Duitse ambassade. Toen een andere naam opdook als schuldige, veegde het Franse leger die nieuwe informatie onder de mat, waardoor Dreyfus twaalf jaar onschuldig in de gevangenis zat. De zaak is vooral beroemd door de onderhuidse antisemitische spanningen. Spionage Polanski ziet de film niet als een kostuumdrama, maar eerder als een spionagethriller. "Op die manier kan ik de relevantie van de zaak in onze hedendaagse maatschappij aantonen", verklaarde Polanski in de aankondiging. Daarmee bedoelt de beruchte regisseur het belichten van de heksenjacht op minderheidsgroepen, paranoia omtrent veiligheid, geheime militaire tribunalen, oncontroleerbare veiligheidsdiensten, cover-ups door de overheid en een hondsdolle pers. Persoonlijk Na 'the Ghost Writer'(2009) keert Polanski met 'D' terug naar de thriller met een bijtend politieke ondertoon. De persoonlijke verbondenheid met het Joodse onderwerp is ook niet te miskennen. Polanski is zelf een Joodse overlevende van de Holocaust. In de film 'The Pianist'(2002) liet hij zichzelf confronteren met de demonen van toen. Voor het scenario van 'D' beroept de 78-jarige regisseur zich op Robert Harris, die eerder al 'The Ghost Writer' uit zijn pen toverde. Wanneer de film in de zalen te zien zal zijn is nog niet bekend. (JVDV)