Ken Russell begon zijn carrière in de televisie, maar werd vooral bekend door zijn controversiële en uitdagende films, waarin hij enig naakt niet schuwde.

Women in Love (1969)

In Women in Love, naar het gelijknamige boek van D.H. Lawrence, maakt hij komaf met de gereserveerdheid van de Britse cinema uit die periode. Ondanks de controversiële naakte worstelscène tussen hoofdrolspelers Oliver Reed en Alan Bates, slaagde de film er toch in om verschillende oscarnominaties binnen te halen. Enkel Glenda Jackson kon haar nominatie ook omzetten in een goudkleurig beeldje voor Beste Actrice.

The Devils (1971)

Ander bekend werk van Russell is The Devils, een verguisde vertelling over demonische bezetenheid binnen een 17e-eeuws Frans klooster. Ook deze prent, met een belangrijke rol voor seksualiteit (onder meer bij priesters en nonnen), zorgde voor veel opschudding. Bij zijn release in Italië kreeg dit Bosch-achtige visioen meteen een banbliksem over zich heen, waarna hoofdrolspelers Vanessa Redgrave en Oliver Reed zelfs drie jaar lang het land niet in mochten. En Warner Brothers weigert tot op de dag van vandaag de Director's Cut van The Devils vrij te geven, maar ook in de "gecensureerde versie" bleven nog enkele ophefmakende scènes te zien.

Tommy (1975)

Deze film, gebaseerd op de gelijknamige rockopera van The Who, was opnieuw baanbrekend in een ander opzicht: het geluid. De filmtheaters die de originele versie vertoonden moesten speciaal worden aangepast aan het nieuwe geluidssysteem, ontwikkeld door geluidsingenieur John Mosely: 'Quintaphonic Sound'. De cast bestond naast de leden van The Who zelf uit andere 'acteurs' zoals Eric Clapton, Tina Turner en Elton John, maar dat weerhield het publiek niet om massaal naar deze succesvolle filmmusical te kijken. (TG)

Ken Russell begon zijn carrière in de televisie, maar werd vooral bekend door zijn controversiële en uitdagende films, waarin hij enig naakt niet schuwde. Women in Love (1969)In Women in Love, naar het gelijknamige boek van D.H. Lawrence, maakt hij komaf met de gereserveerdheid van de Britse cinema uit die periode. Ondanks de controversiële naakte worstelscène tussen hoofdrolspelers Oliver Reed en Alan Bates, slaagde de film er toch in om verschillende oscarnominaties binnen te halen. Enkel Glenda Jackson kon haar nominatie ook omzetten in een goudkleurig beeldje voor Beste Actrice. The Devils (1971)Ander bekend werk van Russell is The Devils, een verguisde vertelling over demonische bezetenheid binnen een 17e-eeuws Frans klooster. Ook deze prent, met een belangrijke rol voor seksualiteit (onder meer bij priesters en nonnen), zorgde voor veel opschudding. Bij zijn release in Italië kreeg dit Bosch-achtige visioen meteen een banbliksem over zich heen, waarna hoofdrolspelers Vanessa Redgrave en Oliver Reed zelfs drie jaar lang het land niet in mochten. En Warner Brothers weigert tot op de dag van vandaag de Director's Cut van The Devils vrij te geven, maar ook in de "gecensureerde versie" bleven nog enkele ophefmakende scènes te zien. Tommy (1975) Deze film, gebaseerd op de gelijknamige rockopera van The Who, was opnieuw baanbrekend in een ander opzicht: het geluid. De filmtheaters die de originele versie vertoonden moesten speciaal worden aangepast aan het nieuwe geluidssysteem, ontwikkeld door geluidsingenieur John Mosely: 'Quintaphonic Sound'. De cast bestond naast de leden van The Who zelf uit andere 'acteurs' zoals Eric Clapton, Tina Turner en Elton John, maar dat weerhield het publiek niet om massaal naar deze succesvolle filmmusical te kijken. (TG)