The Immigrant **** James Gray met Marion Cotillard, Joaquin Phoenix, Jeremy Renner

Het blijft bizar dat iemand die met zoveel metier in feite heel klassieke (genre)drama's maakt als James Gray - herinner u Little Odessa (1994) of Two Lovers (2008) - zo'n gespleten reacties oproept. Met zijn vijfde langspeler - waarin Marion Cotillard als Poolse immigrante anno 1921 in New York arriveert, en in de prostitutie en tussen twee rivaliserende neven belandt - is het weer van dattum.

Ligt het aan Grays weigering om zijn sombere vertellingen en de emotionele onderstroom ervan te relativeren? Of is het zijn haast anachronistische gevoel voor stijl en detail dat sommigen steekt? Feit is dat Gray ook nu met elegantie en zin voor epiek staat te regisseren, zijn old-school melodrama bloedmooi verpakt (met dank aan cameratovenaar Darius Khondji) en uit zijn sterke karaktertekeningen allerlei conflict en morele dilemma's weet te wringen.

Een prachtige doemballade over grote thema's als schuld, boete, corruptie, misbruik en liefde door een van Hollywoods laatste grote filmauteurs, en néé, dat is geen meninkje.

Dave Mestdach

Het blijft bizar dat iemand die met zoveel metier in feite heel klassieke (genre)drama's maakt als James Gray - herinner u Little Odessa (1994) of Two Lovers (2008) - zo'n gespleten reacties oproept. Met zijn vijfde langspeler - waarin Marion Cotillard als Poolse immigrante anno 1921 in New York arriveert, en in de prostitutie en tussen twee rivaliserende neven belandt - is het weer van dattum. Ligt het aan Grays weigering om zijn sombere vertellingen en de emotionele onderstroom ervan te relativeren? Of is het zijn haast anachronistische gevoel voor stijl en detail dat sommigen steekt? Feit is dat Gray ook nu met elegantie en zin voor epiek staat te regisseren, zijn old-school melodrama bloedmooi verpakt (met dank aan cameratovenaar Darius Khondji) en uit zijn sterke karaktertekeningen allerlei conflict en morele dilemma's weet te wringen. Een prachtige doemballade over grote thema's als schuld, boete, corruptie, misbruik en liefde door een van Hollywoods laatste grote filmauteurs, en néé, dat is geen meninkje. Dave Mestdach