Starred Up ***

David Mackenzie met Jack O'Connell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend

Spilfiguur in dit viriel geregisseerde gevangenisdrama is de negentienjarige delinquent Eric Love (Jack O'Connell). Hij is zo gevaarlijk en manipulatief dat hij wordt overgeplaatst naar een volwassenengevangenis. 'Starred up' heet dat in Britse termen. Al vloekend, spugend en knokkend maakt de oncontroleerbare hormonenbom meteen een resem vijanden, hoewel er binnen de muren ook figuren zijn die hem nog een kans willen geven - zoals een doorgewinterde crimineel (veteraan Ben Mendelsohn) die zowaar Erics vader blijkt te zijn.

De Schotse cineast David Mackenzie (Young Adam, Hallam Foe) gooit de clichés van het prisongenre overboord en schildert in rauwe docustijl een grimmig portret over oedipale conflicten en troebele vader-zoonrelaties, alsof hij het Britse hooliganneefje van Jacques Audiards Un prophète in gedachten had. Toch maakt Starred Up vooral indruk door de acteerprestaties, revelatie Jack O'Connell als de nietsontziende zoon op kop.

Dat het verhaal naar het einde toe een melodramatische bocht neemt, zien we graag door de vingers want O'Connell blijft onvergetelijk. Hou die lad in de gaten! (AI)

Spilfiguur in dit viriel geregisseerde gevangenisdrama is de negentienjarige delinquent Eric Love (Jack O'Connell). Hij is zo gevaarlijk en manipulatief dat hij wordt overgeplaatst naar een volwassenengevangenis. 'Starred up' heet dat in Britse termen. Al vloekend, spugend en knokkend maakt de oncontroleerbare hormonenbom meteen een resem vijanden, hoewel er binnen de muren ook figuren zijn die hem nog een kans willen geven - zoals een doorgewinterde crimineel (veteraan Ben Mendelsohn) die zowaar Erics vader blijkt te zijn. De Schotse cineast David Mackenzie (Young Adam, Hallam Foe) gooit de clichés van het prisongenre overboord en schildert in rauwe docustijl een grimmig portret over oedipale conflicten en troebele vader-zoonrelaties, alsof hij het Britse hooliganneefje van Jacques Audiards Un prophète in gedachten had. Toch maakt Starred Up vooral indruk door de acteerprestaties, revelatie Jack O'Connell als de nietsontziende zoon op kop. Dat het verhaal naar het einde toe een melodramatische bocht neemt, zien we graag door de vingers want O'Connell blijft onvergetelijk. Hou die lad in de gaten! (AI)