Just the Wind

Bence Fliegauf met Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, Lajos Sárkány

Dat er een kille, racistische wind over het oude continent waait, kan men dagelijks meten in het nieuws en dat is ook Bence Fliegauf niet ontgaan. Hij baseerde zich op een gewelddadig incident van enkele jaren geleden, toen verschillende Roma-zigeuners op het Hongaarse platteland schijnbaar achteloos werden vermoord.

Fliegauf mijdt het preekgestoelte en houdt het bij een sfeerportret van een Roma-gezin, bestaande uit een moeder die twee jobs combineert en haar beide schoolgaande kinderen, die door de blanke Hongaren meewarig worden bekeken. De focus ligt niet op de fragmentarische gebeurtenissen, maar op het scheppen van een benauwend klimaat, met fysiek, naturalistisch camerawerk en drukkende geluiden die dardenniaans aanvoelen. In 2012 bekroond op de Berlinale en vorig jaar winnaar van het Mooov-festival.

Dat er een kille, racistische wind over het oude continent waait, kan men dagelijks meten in het nieuws en dat is ook Bence Fliegauf niet ontgaan. Hij baseerde zich op een gewelddadig incident van enkele jaren geleden, toen verschillende Roma-zigeuners op het Hongaarse platteland schijnbaar achteloos werden vermoord. Fliegauf mijdt het preekgestoelte en houdt het bij een sfeerportret van een Roma-gezin, bestaande uit een moeder die twee jobs combineert en haar beide schoolgaande kinderen, die door de blanke Hongaren meewarig worden bekeken. De focus ligt niet op de fragmentarische gebeurtenissen, maar op het scheppen van een benauwend klimaat, met fysiek, naturalistisch camerawerk en drukkende geluiden die dardenniaans aanvoelen. In 2012 bekroond op de Berlinale en vorig jaar winnaar van het Mooov-festival.