De legendarische acteur Peter O'Toole is op 81-jarige leeftijd overleden. In 1962 werd de in Ierland geboren Britse filmveteraan met de klap een wereldster toen David Lean hem als nobele onbekende castte voor Lawrence of Arabia.

In zijn rijke carrière van vijftig jaar, tachtig films en tv-series, werd O'Toole acht keer genomineerd voor een Oscar, al wist hij er nooit een te verzilveren. In 2003 kreeg hij wel een Oscar voor zijn hele oeuvre. Zijn acht nominaties op een rij in chronologische volgorde.

LAWRENCE OF ARABIA (David Lean, 1962)
O'Toole wordt een wereldster met zijn eerste hoofdrol in David Leans magistrale avonturenepos over de mythische Britse legerofficier Thomas Edward Lawrence, die in de jaren 10 van de vorige eeuw de Arabische Revolutie mee op gang trekt.
BECKET (Peter Glenville, 1964)
O'Toole zet de kroon van de Engelse koning Henry II op en benoemt zijn ouwe gabber Thomas Becket (Richard Burton) tot aartsbisschop, wat spoedig leidt tot de historische vraag: 'Who will rid me of this turbulent priest?'
THE LION IN WINTER (Anthony Harvey, 1968)
O'Toole herneemt de rol van Henry II en mag zich dit keer buigen over de vraag wie van zijn drie zonen hem mag opvolgen, met alle politieke toespelingen van dien.

GOODBYE, MISTER CHIPS (Herbert Ross, 1969)

Musical naar de roman van James Hilton, met O'Toole als de deftige gentleman-leraar Arthur Chipping, die in katzijm valt voor een extravert musichallsterretje (Petula Clark).

THE RULING CLASS (Peter Medak, 1972)

Satirische cultkomedie waarin O'Toole een steenrijke en excentrieke Britse aristocraat neerzet met een knoert van een Jezuscomplex en een reeks familieleden die vooral op zijn erfenis zijn belust.

THE STUNT MAN (Richard Rush, 1981)

O'Toole overwint maagkanker en maakt zijn comeback met deze zwarte komedie over een ontsnapte crimineel die toevallig op een filmset belandt en door de regisseur (O'Toole) voor stuntman wordt aangezien.

MY FAVORITE YEAR (Richard Benjamin, 1982)

Dramedy met O'Toole als een half uitgedoofde en straal bezopen variétéster die het tijdens een livetalkshow behoorlijk bont maakt.

VENUS (Roger Michell, 2007)

O'Toole speelt een ouder wordende acteur die weer opfleurt wanneer hij het nichtje van zijn buddy Ian ontmoet: een sexy ding van twintig dat minstens zo goed kan zuipen en vloeken als hij.

De legendarische acteur Peter O'Toole is op 81-jarige leeftijd overleden. In 1962 werd de in Ierland geboren Britse filmveteraan met de klap een wereldster toen David Lean hem als nobele onbekende castte voor Lawrence of Arabia. In zijn rijke carrière van vijftig jaar, tachtig films en tv-series, werd O'Toole acht keer genomineerd voor een Oscar, al wist hij er nooit een te verzilveren. In 2003 kreeg hij wel een Oscar voor zijn hele oeuvre. Zijn acht nominaties op een rij in chronologische volgorde. LAWRENCE OF ARABIA (David Lean, 1962) O'Toole wordt een wereldster met zijn eerste hoofdrol in David Leans magistrale avonturenepos over de mythische Britse legerofficier Thomas Edward Lawrence, die in de jaren 10 van de vorige eeuw de Arabische Revolutie mee op gang trekt. BECKET (Peter Glenville, 1964) O'Toole zet de kroon van de Engelse koning Henry II op en benoemt zijn ouwe gabber Thomas Becket (Richard Burton) tot aartsbisschop, wat spoedig leidt tot de historische vraag: 'Who will rid me of this turbulent priest?' THE LION IN WINTER (Anthony Harvey, 1968) O'Toole herneemt de rol van Henry II en mag zich dit keer buigen over de vraag wie van zijn drie zonen hem mag opvolgen, met alle politieke toespelingen van dien. GOODBYE, MISTER CHIPS (Herbert Ross, 1969) Musical naar de roman van James Hilton, met O'Toole als de deftige gentleman-leraar Arthur Chipping, die in katzijm valt voor een extravert musichallsterretje (Petula Clark). THE RULING CLASS (Peter Medak, 1972) Satirische cultkomedie waarin O'Toole een steenrijke en excentrieke Britse aristocraat neerzet met een knoert van een Jezuscomplex en een reeks familieleden die vooral op zijn erfenis zijn belust. THE STUNT MAN (Richard Rush, 1981) O'Toole overwint maagkanker en maakt zijn comeback met deze zwarte komedie over een ontsnapte crimineel die toevallig op een filmset belandt en door de regisseur (O'Toole) voor stuntman wordt aangezien. MY FAVORITE YEAR (Richard Benjamin, 1982) Dramedy met O'Toole als een half uitgedoofde en straal bezopen variétéster die het tijdens een livetalkshow behoorlijk bont maakt. VENUS (Roger Michell, 2007) O'Toole speelt een ouder wordende acteur die weer opfleurt wanneer hij het nichtje van zijn buddy Ian ontmoet: een sexy ding van twintig dat minstens zo goed kan zuipen en vloeken als hij.