White Sun of The DesertVladimir Motyl, 1969

Een Russische cultfilm van onder Brezjnev. Het typische westerngegeven van de coole revolverheld - zijn sigaretten steekt hij aan met een staaf dynamiet - die in een desolaat stadje orde op zaken komt stellen, wordt getransponeerd naar de woestijn van Centraal)Azië. De galante held, een soldaat van het Rode Leger, moet zowaar een harem redden uit de handen van islamitische Turkse contrarevolutionairen. Door het 'ver weg van huis'-thema is deze sterk naar de spaghettiwestern gemodelleerde mix van komedie en actie ook een talisman voor komsmonauten die hem ritueel bekijken voor een ruimtevlucht.


At Home Among Strangers, A Stranger Among His OwnNikita Mikhalkov, 1974

De internationaal geprezen Mikhalkov, een overtuigd Russisch nationalist, heeft altijd al een ambigue relatie met de macht gehad. Dit is zijn debuut, een avontuurlijk epos over vijf soldaten die net na de Russische burgeroorlog van een bende outlaws goud moeten heroveren dat per trein op weg naar Moskou was om brood te kopen voor het verhongerende proletariaat. Van de score die aan Morricone doet denken tot de hymne aan de kameraadschap: de referenties naar klassieke cowboyfilms als 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' en 'A Fistful of Dollars zijn' evident.

Lemonade Joe
Oldøich Lipsk, 1964

Henry fonda was blijkbaar een grote fan van deze charmante satirische kijk op de Amerikaanse western, doordrongen van het typische Tsjechische surrealisme. De protagonist van deze hoogst originele komische en muzikale western is een revolverheld die alleen Kolalokalimonade drinkt. In Stetson City bindt hij de strijd aan tegen whisky drinkende cowboys om zijn limonade te verkopen, en intussen valt hij voor de charme van een saloonzangeres. 'Blazing Saddles' avant la lettre op zijn antikapitalistisch Tsjechisch.


Die Söhne Der Grossen BärinJosef Mach, 1965

Als de Oost-Duitse Red Western één mythisch acteur had, dan wel de atletische Gojko Mitiæ. toen hij in de jaren 90 de VS bezocht, werd hij zelfs tot erehoofd van de Sioux gekroond. Deze gewezen Servische sportleraar vertolkte de rollen van indianenopperhoofden in populaire westerns als 'Die Söhne Der Großen Bärin', 'Chingachgook' en 'Die Große Schlange', films die de raciale en imperialistische politiek van de VS bekritiseerden.

White Sun of The DesertVladimir Motyl, 1969 Een Russische cultfilm van onder Brezjnev. Het typische westerngegeven van de coole revolverheld - zijn sigaretten steekt hij aan met een staaf dynamiet - die in een desolaat stadje orde op zaken komt stellen, wordt getransponeerd naar de woestijn van Centraal)Azië. De galante held, een soldaat van het Rode Leger, moet zowaar een harem redden uit de handen van islamitische Turkse contrarevolutionairen. Door het 'ver weg van huis'-thema is deze sterk naar de spaghettiwestern gemodelleerde mix van komedie en actie ook een talisman voor komsmonauten die hem ritueel bekijken voor een ruimtevlucht.At Home Among Strangers, A Stranger Among His OwnNikita Mikhalkov, 1974 De internationaal geprezen Mikhalkov, een overtuigd Russisch nationalist, heeft altijd al een ambigue relatie met de macht gehad. Dit is zijn debuut, een avontuurlijk epos over vijf soldaten die net na de Russische burgeroorlog van een bende outlaws goud moeten heroveren dat per trein op weg naar Moskou was om brood te kopen voor het verhongerende proletariaat. Van de score die aan Morricone doet denken tot de hymne aan de kameraadschap: de referenties naar klassieke cowboyfilms als 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' en 'A Fistful of Dollars zijn' evident. Lemonade Joe Oldøich Lipsk, 1964Henry fonda was blijkbaar een grote fan van deze charmante satirische kijk op de Amerikaanse western, doordrongen van het typische Tsjechische surrealisme. De protagonist van deze hoogst originele komische en muzikale western is een revolverheld die alleen Kolalokalimonade drinkt. In Stetson City bindt hij de strijd aan tegen whisky drinkende cowboys om zijn limonade te verkopen, en intussen valt hij voor de charme van een saloonzangeres. 'Blazing Saddles' avant la lettre op zijn antikapitalistisch Tsjechisch.Die Söhne Der Grossen BärinJosef Mach, 1965Als de Oost-Duitse Red Western één mythisch acteur had, dan wel de atletische Gojko Mitiæ. toen hij in de jaren 90 de VS bezocht, werd hij zelfs tot erehoofd van de Sioux gekroond. Deze gewezen Servische sportleraar vertolkte de rollen van indianenopperhoofden in populaire westerns als 'Die Söhne Der Großen Bärin', 'Chingachgook' en 'Die Große Schlange', films die de raciale en imperialistische politiek van de VS bekritiseerden.