"If you love silent movies, Kevin Brownlow should be your hero". Wanneer een levende legende als Martin Scorsese zulke lovende woorden over je zegt, kan je wel aannemen dat je het gemaakt hebt in het leven. Kevin Brownlow is misschien geen topacteur of gelauwerd regisseur, maar zijn invloed op de filmgeschiedenis is zeker zo groot als die van pakweg Marlon Brando of Jack Nicholson.

Opgroeiend in de jaren '40 en '50, was Brownlow een kind van de stille film. 11 jaar was hij toen hij voor het eerst interesse toonde in het bioscoopwezen. Als een van de eersten ter wereld onderzocht hij de geschiedenis van het medium waarin alles mag en alles kan. Dit resulteerde in een carrière die in het teken stond van het maken van documentaires en het restaureren van stille films die zonder zijn tussenkomst in de vergetelheid zouden geraakt zijn. Honderden grote en minder grote namen binnen de filmwereld werden door Brownlow aan de tand gevoeld.

Oscar

Tot op heden blijft hij een voorstander van de herwaardering van de zwart-witfilm waarin - letterlijk - geen woord wordt gezegd. Zijn boek 'The Parade's gone By...' is een van de werken waarmee hij de interesse voor de 'oude' film weer aan de man wou brengen. In 2010 werd zijn carrière en bijdrage aan de cinema beloond met de grootste prijs die elke filmfanaat krijgen wil: een lifetime-achievement Oscar. Een unicum, want dit deed geen andere filmhistoricus hem ooit na.

Op dinsdag 26 februari houdt de man een dubbele lezing aan de Universiteit Antwerpen. 's Namiddags spreekt hij voor studenten, en 's avonds zal hij ook een breder publiek te woord staan over zijn zoektocht naar getuigen en markante archiefbeelden over Charlie Chaplin, hét gezicht van de stille film. Het hele gebeuren zal plaatsvinden in de Antwerpse Cinema Zuid.

Wie tickets voor het namiddagevenement wil kopen, kan dit bij Cinema Zuid. UA studenten van de opleiding Filmstudies en Visuele Cultuur mogen de lezing gratis bijwonen. (TR)

Voor tickets en/of meer informatie

Cinema Zuid
Lakenstraat 14
2000 Antwerpen

Tel.: +32 (0) 3 242 93 57
E-mail: info@cinemazuid.be

"If you love silent movies, Kevin Brownlow should be your hero". Wanneer een levende legende als Martin Scorsese zulke lovende woorden over je zegt, kan je wel aannemen dat je het gemaakt hebt in het leven. Kevin Brownlow is misschien geen topacteur of gelauwerd regisseur, maar zijn invloed op de filmgeschiedenis is zeker zo groot als die van pakweg Marlon Brando of Jack Nicholson. Opgroeiend in de jaren '40 en '50, was Brownlow een kind van de stille film. 11 jaar was hij toen hij voor het eerst interesse toonde in het bioscoopwezen. Als een van de eersten ter wereld onderzocht hij de geschiedenis van het medium waarin alles mag en alles kan. Dit resulteerde in een carrière die in het teken stond van het maken van documentaires en het restaureren van stille films die zonder zijn tussenkomst in de vergetelheid zouden geraakt zijn. Honderden grote en minder grote namen binnen de filmwereld werden door Brownlow aan de tand gevoeld. Oscar Tot op heden blijft hij een voorstander van de herwaardering van de zwart-witfilm waarin - letterlijk - geen woord wordt gezegd. Zijn boek 'The Parade's gone By...' is een van de werken waarmee hij de interesse voor de 'oude' film weer aan de man wou brengen. In 2010 werd zijn carrière en bijdrage aan de cinema beloond met de grootste prijs die elke filmfanaat krijgen wil: een lifetime-achievement Oscar. Een unicum, want dit deed geen andere filmhistoricus hem ooit na. Op dinsdag 26 februari houdt de man een dubbele lezing aan de Universiteit Antwerpen. 's Namiddags spreekt hij voor studenten, en 's avonds zal hij ook een breder publiek te woord staan over zijn zoektocht naar getuigen en markante archiefbeelden over Charlie Chaplin, hét gezicht van de stille film. Het hele gebeuren zal plaatsvinden in de Antwerpse Cinema Zuid. Wie tickets voor het namiddagevenement wil kopen, kan dit bij Cinema Zuid. UA studenten van de opleiding Filmstudies en Visuele Cultuur mogen de lezing gratis bijwonen. (TR) Voor tickets en/of meer informatieCinema Zuid Lakenstraat 14 2000 Antwerpen Tel.: +32 (0) 3 242 93 57 E-mail: info@cinemazuid.be