#OscarsSoWhite: wie zegt wat?

#OscarsSoWhite: wie zegt wat?
Producer George Clooney attends the premiere of "Our Brand Is Crisis" in Hollywood, California October 26, 2015. The movie opens in the U.S. on October 30. REUTERS/Mario Anzuoni - RTX1TDGN © REUTERS

Michael Moore, regisseur © REUTERS

"Dit is verkeerd. Niet alleen van de Oscars, maar vooral van de industrie."

Stacey Dash, actrice en Fox-commentator © REUTERS

"Als we geen segregatie willen, moeten we af van BET (n.v.d.r.: de televisiezender Black Entertainment Television). Net zoals er ook geen Black History Month zou moeten zijn. We zijn allemaal Amerikanen, punt uit."

Charlotte Rampling, actrice © REUTERS

"De diversiteitsdiscussie is racistisch voor blanke mensen. Waarom mensen opdelen in klasses? Dezer dagen is iedereen toch min of meer geaccepteerd. Niet knap genoeg, te zwart, te blank, ... Je zal altijd wel te 'iets' zijn."

Idris Elba, acteur © REUTERS

"We moeten ons enkele vragen stellen: spelen zwarte mensen altijd criminelen? Zijn vrouwen altijd de love interest of over mannen aan het praten? Worden homosekeuele mannen altijd stereotiep afgebeeld? Worden mindervaliden eigenlijk ooit afgebeeld?"

John Singleton, regisseur © REUTERS

"Ik ben niet bezorgd over de 'blanke' nominaties. Er zijn nu eenmaal een aantal plekken. Genomineerd worden is als de loterij winnen."

Michael Caine, acteur © REUTERS

"Je kan niet stemmen voor een acteur omdat hij zwart is. Je kan niet zeggen: 'Die acteur is niet heel goed, maar hij is zwart, dus ik stem voor hem.' Je moet een goede performance leveren. Zwarte acteurs en actrices zouden wat geduldiger moeten zijn. Het kostte mij jaren om een Oscar te winnen."

50 Cent, rapper © REUTERS

50 Cent postte een foto van Oscars-gastheer Chris Rock op Instagram met daaronder de vraag: "Chris, presenteer de Oscar-awards niet alsjeblieft. Je betekent veel, man. Doe het alsjeblieft niet. Alsjeblieft."

Al Sharpton, dominee © REUTERS

Sharpton wil mensenrechtengroepen samenbrengen met de Oscars om een "serieuze campagne op poten te stellen om de belangen op elkaar af te stemmen".

George Clooney, acteur en producer © REUTERS

"Tien jaar geleden was de Academy haar werk beter aan het doen. Denk eens even aan hoeveel Afrikaanse Amerikanen toen werden genomineerd. Bovendien denk ik niet dat het een probleem is op vlak van de selectie voor de prijzen, maar eerder: hoeveel kansen zijn er voor minderheden in de film, en meer bepaald in kwaliteitsfilms?"

Spike Lee, regisseur © REUTERS

Het was Spike Lee die #OscarsSoWhite lanceerde en op de sociale media een stevig betoog afvuurde:"Hoe is het mogelijk dat voor het tweede jaar op rij alle 20 genomineerden in de acteurs-categorie blank zijn? Om over de andere categorieën te zwijgen. 40 blanke acteurs in 2 jaar en helemaal geen flava (n.v.d.r.: een 'andere', bijzondere persoonlijkheid). Wij kunnen niet acteren?!"

Lupita Nyong'o, actrice © REUTERS

"Ik ben teleurgesteld door het gebrek aan inclusie in de nominaties van de Academy Awards dit jaar. Het zet me aan het denken over de onbewuste vooroordelen in onze cultuur. De Awards zouden de voorwaarden van kunst niet moeten dicteren aan de samenleving, maar eerder een diverse weerspiegeling moeten zijn van die samenleving."

Will Smith, acteur © REUTERS

Smith liet al weten dat hij de ceremonie dit jaar niet zou bijwonen. "Mijn vrouw en ik hebben er over gesproken. We zijn deel van deze samenleving. Maar op dit eigenste moment, voelen we er ons ongemakkelijk bij daar te gaan staan en zeggen dat het oké is."

Tom McCarthy, scriptschrijver (op de foto met zijn vrouw) © REUTERS

"Ik denk dat deze zaak met een reden naar boven is gekomen en dat we allemaal beter moeten doen. Schrijvers, regisseurs, acteurs, producers,... we moeten ons allemaal individueel afvragen wat ons aandeel in het verhaal is en wat we kunnen doen."

Mark Ruffalo, acteur © REUTERS

"Dit reflecteert onze cultuur in Amerika. Er is een blank privilege dat de plak zwaait en nu hebben we er echte discussies over."

David Oyelowo, acteur © REUTERS

"Dit instituut weerspiegelt haar president niet. Ik ben een Academy-lid en het weerspiegelt mij niet, en het weerspiegelt deze natie niet."

Jada Pinkett-Smith, actrice © REUTERS

"Misschien wordt het tijd dat we onze bronnen terugtrekken en ze terug in onze gemeenschappen pompen, en dat we programma's maken voor onszelf die ons erkennen."

Brie Larson, actrice © REUTERS

"Deze conversatie verdient aandacht."

Tyrese Gibson, acteur © REUTERS

Over Oscars-gastheer Chris Rock: "Er is geen mogelijkheid dat je deze kwestie kan tackelen met een mop. Je kan niet zeggen: 'Ik ga dit en dat zeggen en ik ga het onderwerp aanpakken, maar ik ga wel gaan om mijn optreden als gastheer te houden. Als je een statement wilt maken, is dat je ermee stopt."

Cheryl Boone Isaacs, president van de Academy © REUTERS

"Ik was gefrustreerd en verdrietig over het gebrek aan diversiteit onder de genomineerden dit jaar. De verandering komt niet zo snel als we het zouden willen. We moeten meer doen."

Donald Trump, presidentskandidaat en really rich © REUTERS

Refererend naar Stacey Dash: "Ik zag iemand zich afvragen op Fox wat we dan moesten doen met BET. De blanken krijgen geen nominaties. Ik vond dat een geweldig interview. Ik had er nog nooit op die manier over nagedacht."