One Floor Below van Radu Muntean, regisseur van Tuesday, after Christmas (2010) en samen met Christian Mungiu (Beyond the Hills) en Calin Peter Netzer (Child's Pose) één van de centrale figuren van de Roemeense new wave-cinema, gaat over een man van middelbare leeftijd (Ionut Bora) die bij het uitlaten van zijn hond per toeval het dispuut hoort tussen een studente en haar buurman, met wie ze een affaire heeft. Later blijkt dat de jonge vrouw in verdachte omstandigheden om het leven is gekomen.

Het incident speelt zich volledig buiten het beeld van de camera af, maar domineert de volledige film en scherpt het conflict aan tussen de laconieke huisvader en de man die hem bij het luistervinken betrapte in de gang van het appartementsblok.

One Floor Below, over verantwoordelijkheid en schuld, roept meer vragen op dan er beantwoord worden, maar is wél een ontdekking uit de officiële competitie van het Film Fest Gent.

Dieter Vanden Bossche

One Floor Below van Radu Muntean, regisseur van Tuesday, after Christmas (2010) en samen met Christian Mungiu (Beyond the Hills) en Calin Peter Netzer (Child's Pose) één van de centrale figuren van de Roemeense new wave-cinema, gaat over een man van middelbare leeftijd (Ionut Bora) die bij het uitlaten van zijn hond per toeval het dispuut hoort tussen een studente en haar buurman, met wie ze een affaire heeft. Later blijkt dat de jonge vrouw in verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Het incident speelt zich volledig buiten het beeld van de camera af, maar domineert de volledige film en scherpt het conflict aan tussen de laconieke huisvader en de man die hem bij het luistervinken betrapte in de gang van het appartementsblok. One Floor Below, over verantwoordelijkheid en schuld, roept meer vragen op dan er beantwoord worden, maar is wél een ontdekking uit de officiële competitie van het Film Fest Gent.Dieter Vanden Bossche