Calorifix, de kok der Titanen

Uit Les douze travaux d'Astérix (FR, 1976)

Frankrijks meest illustere striphelden, Asterix en Obelix, worden door Caesar uitgedaagd twaalf werken te voltooien. Na onder meer een Egyptische hypnosemeester, een leger van rondzwervende zielen, een pijlsnelle Griek en Het Huis Waar Je Gek Wordt - een knipoog naar de bureaucrati - moeten de Gallische helden afrekenen met een menu van de corpulente Belgische 'chef der Titanen'. De al even corpulente Obelix verorbert met veel genoegen een everzwijn met frietjes (uiteraard), een school vissen, een volledige os, een omelet van 90 eieren en nog een hoop ander lekkers. Obelix vraagt de wanhopige kok uiteindelijk wanneer het hoofdgerecht komt.

Emile Léopold Locque

Uit For Your Eyes Only (GB, 1981)

In het Roger Moore-tijdperk was James Bond vaak meer een perverse grappenmaker dan een getormenteerde spion. Maar hoe hij afrekent met Emile Léopold Locque, een Brusselse gangster die ontsnapte uit de Naamse gevangenis door zijn psychiater te wurgen, is vrij atypisch voor de anders zo goed gezinde Sir Rog.

Kurtz

Uit Heart of Darkness (VS, 1993)

De echte Léon Rom (zie inleiding) stond model voor Kurtz, een villijne ivoorhandelaar uit de novella Heart of Darkness. John Malkovich bracht het personage op akelige wijze tot leven in de verfilming van Nicolas Roeg. Kurtz houdt zich in Belgisch Kongo bezig met geweldadige overvallen om ivoor te bemachtigen en het versieren van zijn omheining met afgehakte hoofden. In onderstaande scène moet een onschuldig aapje het ontgelden.

Leuk weetje: de beruchte Colonel Kurtz uit Apocalypse Now is gebaseerd op deze - Belgische - onverlaat.

Dr. Evil

Uit de Austin Powers-reeks (VS 1997-2002)

Dr. Evil is de gepersifleerde versie van Bondschurk Ersnt Stavro Blofeld in de Austin Powersfilms. Hij is het resultaat van de relatie tussen een bestiale Belgische bakker met neurologische slaapstoornissen en een 15-jarige Franse prostituee met gevliesde voeten. Of zoiets. Zijn Belgische vader beweerde het vraagteken te hebben uitgevonden en beschuldigde kastanjes ervan lui te zijn. Ils sont fous ces belges.

Jean Vilain

Uit The Expendables 2 (VS, 2012)

Het kon niet anders dan dat ook onze eigen Jean-Claude van Damme een Belgische schurk heeft gespeeld. Mussels from Brussels mag aantreden als Jean Vilain - Frans voor 'schurk'. Hij is het doelwit van een wraakactie van het groepje bejaarde vechtersbazen uit de titel. Eenmaal uitgeschakeld, gaat zijn hoofd er Franse revolutiegewijs ook nog eens af, als bewijsstuk voor zijn dood.

Joachim Vandevoort

Frankrijks meest illustere striphelden, Asterix en Obelix, worden door Caesar uitgedaagd twaalf werken te voltooien. Na onder meer een Egyptische hypnosemeester, een leger van rondzwervende zielen, een pijlsnelle Griek en Het Huis Waar Je Gek Wordt - een knipoog naar de bureaucrati - moeten de Gallische helden afrekenen met een menu van de corpulente Belgische 'chef der Titanen'. De al even corpulente Obelix verorbert met veel genoegen een everzwijn met frietjes (uiteraard), een school vissen, een volledige os, een omelet van 90 eieren en nog een hoop ander lekkers. Obelix vraagt de wanhopige kok uiteindelijk wanneer het hoofdgerecht komt.In het Roger Moore-tijdperk was James Bond vaak meer een perverse grappenmaker dan een getormenteerde spion. Maar hoe hij afrekent met Emile Léopold Locque, een Brusselse gangster die ontsnapte uit de Naamse gevangenis door zijn psychiater te wurgen, is vrij atypisch voor de anders zo goed gezinde Sir Rog.De echte Léon Rom (zie inleiding) stond model voor Kurtz, een villijne ivoorhandelaar uit de novella Heart of Darkness. John Malkovich bracht het personage op akelige wijze tot leven in de verfilming van Nicolas Roeg. Kurtz houdt zich in Belgisch Kongo bezig met geweldadige overvallen om ivoor te bemachtigen en het versieren van zijn omheining met afgehakte hoofden. In onderstaande scène moet een onschuldig aapje het ontgelden.Leuk weetje: de beruchte Colonel Kurtz uit Apocalypse Now is gebaseerd op deze - Belgische - onverlaat.Dr. Evil is de gepersifleerde versie van Bondschurk Ersnt Stavro Blofeld in de Austin Powersfilms. Hij is het resultaat van de relatie tussen een bestiale Belgische bakker met neurologische slaapstoornissen en een 15-jarige Franse prostituee met gevliesde voeten. Of zoiets. Zijn Belgische vader beweerde het vraagteken te hebben uitgevonden en beschuldigde kastanjes ervan lui te zijn. Ils sont fous ces belges.Het kon niet anders dan dat ook onze eigen Jean-Claude van Damme een Belgische schurk heeft gespeeld. Mussels from Brussels mag aantreden als Jean Vilain - Frans voor 'schurk'. Hij is het doelwit van een wraakactie van het groepje bejaarde vechtersbazen uit de titel. Eenmaal uitgeschakeld, gaat zijn hoofd er Franse revolutiegewijs ook nog eens af, als bewijsstuk voor zijn dood.Joachim Vandevoort