Het eerste deel van 'The Hobbit', net als 'The Lord of the Rings' een trilogie, kon uiteraard nergens anders dan in Nieuw-Zeeland gelanceerd worden: regisseur Peter Jackson is een Kiwi en de film werd opgenomen op het eiland.

De Nieuw-Zeelandse critici moesten van Warner Bros echter tot dinsdag wachten om hun recensies te publiceren; op dat moment hadden ook de Amerikaanse recensenten de film kunnen zien.

De Nieuw-Zeelanders halen de superlatieven uit de kast. De filmadaptatie van JRR Tolkien's boek wordt bestempeld als "ongelooflijk" en "betoverend". Gemiddeld krijgt de film 4,5 sterren op 5.

Hoofdrolspeler Martin Freeman krijgt lovende kritieken en velen zien in hem een nieuwe ster aan het firmament.

Nieuw-Zeeland kan een succes van de film goed gebruiken want de "The Lord of the Rings"-trilogie bracht veel geld in het laatje door het toerisme, maar dat effect was de laatste jaren wat weggeëbd. Het afgelopen jaar liep het toerisme zelfs 10 pct terug. De film moet de sector nu een nieuwe boost geven.

In België komt de film vanaf 12 december in de zalen. Dat gebeurt trouwens in drie formaten: 2D, 3D en het nieuwe High Frame-Rate (HFR), 3D aan 48 beelden per seconde. (Belga/DB)

Het eerste deel van 'The Hobbit', net als 'The Lord of the Rings' een trilogie, kon uiteraard nergens anders dan in Nieuw-Zeeland gelanceerd worden: regisseur Peter Jackson is een Kiwi en de film werd opgenomen op het eiland. De Nieuw-Zeelandse critici moesten van Warner Bros echter tot dinsdag wachten om hun recensies te publiceren; op dat moment hadden ook de Amerikaanse recensenten de film kunnen zien. De Nieuw-Zeelanders halen de superlatieven uit de kast. De filmadaptatie van JRR Tolkien's boek wordt bestempeld als "ongelooflijk" en "betoverend". Gemiddeld krijgt de film 4,5 sterren op 5. Hoofdrolspeler Martin Freeman krijgt lovende kritieken en velen zien in hem een nieuwe ster aan het firmament. Nieuw-Zeeland kan een succes van de film goed gebruiken want de "The Lord of the Rings"-trilogie bracht veel geld in het laatje door het toerisme, maar dat effect was de laatste jaren wat weggeëbd. Het afgelopen jaar liep het toerisme zelfs 10 pct terug. De film moet de sector nu een nieuwe boost geven. In België komt de film vanaf 12 december in de zalen. Dat gebeurt trouwens in drie formaten: 2D, 3D en het nieuwe High Frame-Rate (HFR), 3D aan 48 beelden per seconde. (Belga/DB)