N: The Madness of Reason

Peter Krüger

'We began before words, and we will end beyond them.' Het zijn de sprekende openingswoorden van Peter Krügers intrigerende documentaire over de Fransman Raymond Borremans, een muzikant en avonturier die in de jaren zestig het idee opvatte om een encyclopedie over de geschiedenis en gewoonten van West-Afrika aan te leggen, maar daar stierf toen hij aan de letter N was aanbeland.

Een reconstructie van Borremans' bruisende leven of de bekende mix van getuigen en archiefbeelden hoef je niet te verwachten, wel een spirituele trip langs de plekken die Borremans' leven en zijn vroegtijdig beëindigde levensproject kleur gaven. Daarbij word je gegidst door de poëtische teksten van de Nigeriaanse auteur Ben Okri en de jazzy muziek van componist Walter Hus, wat deze docu iets van een spookverhaal over het postkolonialisme geeft, alsof Krüger niet alleen de geest van Borremans maar ook die van experimenteel filmmaker Chris Marker tot leven wil wekken.

Een boeiende, originele reis door het donkere hart van Afrika, zijn verleden en zijn toekomst, zijn mythes en werkelijkheden. Bon voyage!

'We began before words, and we will end beyond them.' Het zijn de sprekende openingswoorden van Peter Krügers intrigerende documentaire over de Fransman Raymond Borremans, een muzikant en avonturier die in de jaren zestig het idee opvatte om een encyclopedie over de geschiedenis en gewoonten van West-Afrika aan te leggen, maar daar stierf toen hij aan de letter N was aanbeland. Een reconstructie van Borremans' bruisende leven of de bekende mix van getuigen en archiefbeelden hoef je niet te verwachten, wel een spirituele trip langs de plekken die Borremans' leven en zijn vroegtijdig beëindigde levensproject kleur gaven. Daarbij word je gegidst door de poëtische teksten van de Nigeriaanse auteur Ben Okri en de jazzy muziek van componist Walter Hus, wat deze docu iets van een spookverhaal over het postkolonialisme geeft, alsof Krüger niet alleen de geest van Borremans maar ook die van experimenteel filmmaker Chris Marker tot leven wil wekken. Een boeiende, originele reis door het donkere hart van Afrika, zijn verleden en zijn toekomst, zijn mythes en werkelijkheden. Bon voyage!