Peter Graves overleed gisteren in zijn woning in Los Angeles aan een hartinfarct. De acteur die vooral bekend werd als Jim Phelps uit de originele Mission Impossible televisiereeks werd 83 jaar.

Voor er sprake was van geheim agent Ethan Hunt (Tom Cruise) was er al Jim Phelps, de alias van Peter Graves. Aflevering na aflevering bracht Phelps, geflankeerd door het onontbeerlijk vrouwelijk schoon, de onmogelijkste missies tot een goed einde. Voor die vertolking werd Graves in 1971 bekroond met een Golden Globe. In 1953 speelde Graves al mee in de WO II-klassieker Stalag 17 als Price, de doortrapte nazi-spion.

Graves had een degelijk en serieus imago en verraste daarom in de jaren tachtig met zijn rol als warhoofd annex piloot in de komische rampenfilms Airplane! (1980) en de obligate opvolger Airplane II: The Sequel (1982). Hij won in 1997 ook een Emmy voor zijn aandeel in Biography, een portretreeks over onder andere Elvis, Mao Zedong en Freddie Mercury.

Jan Walraven

Peter Graves overleed gisteren in zijn woning in Los Angeles aan een hartinfarct. De acteur die vooral bekend werd als Jim Phelps uit de originele Mission Impossible televisiereeks werd 83 jaar. Voor er sprake was van geheim agent Ethan Hunt (Tom Cruise) was er al Jim Phelps, de alias van Peter Graves. Aflevering na aflevering bracht Phelps, geflankeerd door het onontbeerlijk vrouwelijk schoon, de onmogelijkste missies tot een goed einde. Voor die vertolking werd Graves in 1971 bekroond met een Golden Globe. In 1953 speelde Graves al mee in de WO II-klassieker Stalag 17 als Price, de doortrapte nazi-spion. Graves had een degelijk en serieus imago en verraste daarom in de jaren tachtig met zijn rol als warhoofd annex piloot in de komische rampenfilms Airplane! (1980) en de obligate opvolger Airplane II: The Sequel (1982). Hij won in 1997 ook een Emmy voor zijn aandeel in Biography, een portretreeks over onder andere Elvis, Mao Zedong en Freddie Mercury. Jan Walraven