1. Escape to Victory (1981) John Huston

Een team van krijgsgevangenen speelt een potige pot voetbal tegen een naziselectie en denkt tegelijk aan ontsnappen. Onder meer Pelé, Bobby Moore en onze eigen Paul Van Himst (die na zijn carrière uiteindelijk wijselijk koffiebonen boven Hollywood verkoos) geven het beste van zichzelf. De goalie? Allrounder Sylvester Stallone, die twee jaar eerder Apollo Creed ook al de bokstitel ontfutselde.

2. Zidane: A 21 st Century Portrait (2006) Douglas Gordon & Philippe Parreno

Een heldenportret op muziek van de Schotse postrockers Mogwai. Negentig minuten lang (tijdens Real Madrid-Villarreal in 2005) zijn zeventien gesynchroniseerde camera's op de Franse balkunstenaar Zinedine Zidane gericht. Spoiler: net als in de finale van de wereldbeker in Duitsland, een jaar later, mag Zizou vroegtijdig onder de douche na een opstootje. Die keer zonder 'k', weliswaar.

3. Looking for Eric (2008) Ken Loach

Een postbeambte met een nogal ongezonde voorliefde voor Manchester United wordt door het leven niet gespaard en ziet het niet meer zitten, tot de Franse ex-ManU-spits Eric Cantona hem als de geest uit Aladdins lamp wijsheden begint in te fluisteren. Amusant, lichtvoetig filmpje - althans, naar Ken Loach-normen.

4. Shaolin Soccer (2001) Stephen Chow

Mehdi Carcela een balvirtuoos? Nou. Dan zijn de dribbels en acties die een kungfumonnik en zijn broers uit hun sloffen toveren toch een stuk imposanter. Spectaculaire reddingen, zwevende spitsen, een Bruce Lee-lookalike en andere nonsens passeren de revue in deze knettergekke Hongkongkomedie.

5. Coup de tête (1978) Jean-Jacques Annaud

Patrick Dewaere is subliem als de rebelse voetballer die na een incident op training niet alleen uit de ploeg wordt gezet, maar ook zijn job verliest, de toegang tot zijn stamcafé wordt ontzegd en van verkrachting wordt beschuldigd. En u maar denken dat voetballers een luizenleven hebben.

Voetbal op het grote scherm

Van 3/6 tot 20/7 in Cinematek, Brussel. Alle info: cinematek.be

Een team van krijgsgevangenen speelt een potige pot voetbal tegen een naziselectie en denkt tegelijk aan ontsnappen. Onder meer Pelé, Bobby Moore en onze eigen Paul Van Himst (die na zijn carrière uiteindelijk wijselijk koffiebonen boven Hollywood verkoos) geven het beste van zichzelf. De goalie? Allrounder Sylvester Stallone, die twee jaar eerder Apollo Creed ook al de bokstitel ontfutselde. Een heldenportret op muziek van de Schotse postrockers Mogwai. Negentig minuten lang (tijdens Real Madrid-Villarreal in 2005) zijn zeventien gesynchroniseerde camera's op de Franse balkunstenaar Zinedine Zidane gericht. Spoiler: net als in de finale van de wereldbeker in Duitsland, een jaar later, mag Zizou vroegtijdig onder de douche na een opstootje. Die keer zonder 'k', weliswaar. Een postbeambte met een nogal ongezonde voorliefde voor Manchester United wordt door het leven niet gespaard en ziet het niet meer zitten, tot de Franse ex-ManU-spits Eric Cantona hem als de geest uit Aladdins lamp wijsheden begint in te fluisteren. Amusant, lichtvoetig filmpje - althans, naar Ken Loach-normen. Mehdi Carcela een balvirtuoos? Nou. Dan zijn de dribbels en acties die een kungfumonnik en zijn broers uit hun sloffen toveren toch een stuk imposanter. Spectaculaire reddingen, zwevende spitsen, een Bruce Lee-lookalike en andere nonsens passeren de revue in deze knettergekke Hongkongkomedie. Patrick Dewaere is subliem als de rebelse voetballer die na een incident op training niet alleen uit de ploeg wordt gezet, maar ook zijn job verliest, de toegang tot zijn stamcafé wordt ontzegd en van verkrachting wordt beschuldigd. En u maar denken dat voetballers een luizenleven hebben.