De Franse actrice Marion Cotillard is verkozen tot Europese actrice van het jaar. Ze kreeg de onderscheiding voor haar hoofdrol in 'Deux jours, une nuit' van de Luikse filmbroers Luc en Jean-Pierre Dardenne. Wegens gezondheidsredenen kon ze niet aanwezig op de gala-avond die dit jaar plaatsvond in de Letse hoofdstad Riga. De Franse actrice Delphine Tomson nam haar prijs in haar plaats in ontvangst.

Cotillard volgt op het palmares Veerle Baetens op die vorig jaar de prestigieuze prijs won voor haar rol in The Broken Circle Breakdown.

'Deux jours, une nuit' gaat over een werkneemster, Sandra (gespeeld door Cotillard), die één weekend - of twee dagen en een nacht - de tijd heeft om haar collega's te overtuigen om hun premie af te staan zodat zij haar werk kan behouden. Ze wordt geholpen door haar echtgenoot, gespeeld door de Belgische acteur Fabrizio Rongione.

De film ging in première op het Festival van Cannes en is de Belgische inzending voor de Oscars.

'Ida' Europese film van het jaar

De broers Dardenne waren ook genomineerd in de categorieën beste scenarist en voor de publieksprijs, maar gingen in beide gevallen met lege handen naar huis. Het goud was twee keer voor de film 'Ida' van Pawel Pawlikowski en Rebecca Lenkiewicz. De prent, een Pools-Deense coproductie kreeg tijdens de ceremonie een waterval van prijzen, waaronder die van Europese film van het jaar en Europese regisseur van het jaar.

'Ida' vertelt het verhaal van Anna, die opgegroeid is in een klooster en op zoek gaat naar haar enige nog levende familielid, haar tante. Daarbij ontdekt ze een duister familiegeheim dat dateert van de tijd van de nazi's. De film speelt zich af in het Polen van de jaren zestig. (DB)

Beste film: 'Ida' van Pawel Pawlikowski (Polen)

Beste regisseur: Pawel Pawlikowski ('Ida')

Beste actrice: Marion Cotillard ('Deux jours, une nuit')

Beste acteur: Timothy Spall ('Mr. Turner')

Beste scenario: Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz ('Ida')

Fotografie: Lukasz Zal, Ryszard Lenczewski ('Ida')

Geluid: Justine Wright ('Locke')

Mise-en-scène: Claus-Rudolf Amler ('Das finstere Tal')

Kostumering: Natascha Curtius-Noss ('Das finstere Tal')

Filmmuziek: Mica Levi ('Under the skin')

Sounddesign: Joakim Sundström ('Starred up')

Beste komische film: 'The Mafia only kills in the Summer' van

Pierfrancesco Diliberto (Italië)

Beste debuutfilm: 'The Tribe' van Myroslav Slabosjpjtskiy (Oekraïne)

Beste documentaire: 'Master of the Universe' van Marc Bauder (Duitsland)

Beste animatiefilm: 'L'Arte delle felicità' van Alessandro Rak (Italië)

Beste kortfilm: 'The Chicken' van Una Gunjak

Oeuvreprijs: Agnès Varda (Frankrijk)

Europese bijdrage tot wereldcinama: Steve McQueen (GB)

People's Choice Award: 'Ida' van Pawel Pawlikowski

De Franse actrice Marion Cotillard is verkozen tot Europese actrice van het jaar. Ze kreeg de onderscheiding voor haar hoofdrol in 'Deux jours, une nuit' van de Luikse filmbroers Luc en Jean-Pierre Dardenne. Wegens gezondheidsredenen kon ze niet aanwezig op de gala-avond die dit jaar plaatsvond in de Letse hoofdstad Riga. De Franse actrice Delphine Tomson nam haar prijs in haar plaats in ontvangst. Cotillard volgt op het palmares Veerle Baetens op die vorig jaar de prestigieuze prijs won voor haar rol in The Broken Circle Breakdown.'Deux jours, une nuit' gaat over een werkneemster, Sandra (gespeeld door Cotillard), die één weekend - of twee dagen en een nacht - de tijd heeft om haar collega's te overtuigen om hun premie af te staan zodat zij haar werk kan behouden. Ze wordt geholpen door haar echtgenoot, gespeeld door de Belgische acteur Fabrizio Rongione. De film ging in première op het Festival van Cannes en is de Belgische inzending voor de Oscars.'Ida' Europese film van het jaarDe broers Dardenne waren ook genomineerd in de categorieën beste scenarist en voor de publieksprijs, maar gingen in beide gevallen met lege handen naar huis. Het goud was twee keer voor de film 'Ida' van Pawel Pawlikowski en Rebecca Lenkiewicz. De prent, een Pools-Deense coproductie kreeg tijdens de ceremonie een waterval van prijzen, waaronder die van Europese film van het jaar en Europese regisseur van het jaar. 'Ida' vertelt het verhaal van Anna, die opgegroeid is in een klooster en op zoek gaat naar haar enige nog levende familielid, haar tante. Daarbij ontdekt ze een duister familiegeheim dat dateert van de tijd van de nazi's. De film speelt zich af in het Polen van de jaren zestig. (DB)