Cesar Romero in Batman (1966)

In de eerste televisieadaptatie Batman (1966) speelde Cesar Romero voor Joker. Al zette die hem neer als een grappenmaker die je in een slapstickfilm zou verwachten. Verre van angstaanjagend, dus.

Jack Nicholson in Batman (1989)

Wist de krankzinnigheid van The Joker wél te vatten: Jack Nicholson, te zien in Batman uit 1989. De duistere kant van de legendarische crimineel annex clown kwam eindelijk tot uiting.

Mark Hamill in Batman: The Animated Series (1992)

Meerdere mensen gaven The Joker ook een stem in Batman-animatieseries. Mark Hamill deed dat in Batman: The Animated Series (1992). De kakelende lach van de Star Wars-acteur wordt vandaag nog altijd geprezen, en ging qua toonhoogte ver boven Nicholsons vocale prestaties.

Heath Ledger in The Dark Knight (2008)

Toch bleef Nicholsons vertolking van de circusfreak ongeëvenaard, tot Heath Ledger zich eraan waagde in The Dark Knight (2008). Ledger, die in januari 2008 stierf, zette een charismatische Joker neer, die door critici meer geprezen werd dan Batman zelf (Christian Bale). Hij won er dan ook - weliswaar postuum - verscheidene prijzen voor, inclusief een Oscar. Ledger was daarmee de eerste acteur die een Oscar won voor een superheldenfilm.

Jared Leto in Suicide Squad (2016)

Toen Suicide Squad, gebaseerd op een gelijknamige organisatie in DC-strips, aangekondigd werd, riep dat bij de fans vooral onzekere gevoelens op: zou Jared Leto de rol wel aankunnen? Er was vooral twijfel over het nieuwe uiterlijk van The Joker, die met een amalgaan aan tattoos en een mond vol 'grills' haast onherkenbaar geworden is. Maar The Joker mag dan wel een nieuwe look hebben en Leto mag dan wel een onverwachte keuze zijn, afgaande op de trailer laat de acteur de basics van de geschminkte psychopaat alvast prima tot uiting komen. Maar oordeelt u vooral zelf:

(KB)

In de eerste televisieadaptatie Batman (1966) speelde Cesar Romero voor Joker. Al zette die hem neer als een grappenmaker die je in een slapstickfilm zou verwachten. Verre van angstaanjagend, dus. Wist de krankzinnigheid van The Joker wél te vatten: Jack Nicholson, te zien in Batman uit 1989. De duistere kant van de legendarische crimineel annex clown kwam eindelijk tot uiting.Meerdere mensen gaven The Joker ook een stem in Batman-animatieseries. Mark Hamill deed dat in Batman: The Animated Series (1992). De kakelende lach van de Star Wars-acteur wordt vandaag nog altijd geprezen, en ging qua toonhoogte ver boven Nicholsons vocale prestaties.Toch bleef Nicholsons vertolking van de circusfreak ongeëvenaard, tot Heath Ledger zich eraan waagde in The Dark Knight (2008). Ledger, die in januari 2008 stierf, zette een charismatische Joker neer, die door critici meer geprezen werd dan Batman zelf (Christian Bale). Hij won er dan ook - weliswaar postuum - verscheidene prijzen voor, inclusief een Oscar. Ledger was daarmee de eerste acteur die een Oscar won voor een superheldenfilm. Toen Suicide Squad, gebaseerd op een gelijknamige organisatie in DC-strips, aangekondigd werd, riep dat bij de fans vooral onzekere gevoelens op: zou Jared Leto de rol wel aankunnen? Er was vooral twijfel over het nieuwe uiterlijk van The Joker, die met een amalgaan aan tattoos en een mond vol 'grills' haast onherkenbaar geworden is. Maar The Joker mag dan wel een nieuwe look hebben en Leto mag dan wel een onverwachte keuze zijn, afgaande op de trailer laat de acteur de basics van de geschminkte psychopaat alvast prima tot uiting komen. Maar oordeelt u vooral zelf: (KB)