Voor de eerste keer in zijn carrière heeft de Deense provocateur Lars Von Trier de zogenaamde final cut van een eigen film uit handen gegeven voor knip- en plakwerk. Om commerciële redenen werd 'Nymphomaniac', de controversiële erotische film over de sekscapades van een zelfverklaarde nymfomane, flink bijgewerkt. Of beter: ingekort.

Van de oorspronkelijke 5,5 uur durende content die de regisseur op de filmrol had staan, zal uiteindelijk 4 uur - netjes verdeeld over twee filmsessies van twee uur - de zalen halen. Dat meldt Von Triers producer Peter Aalbaeck Jensen in het Deense Ekko dat deze week uitkomt. The Hollywood Reporter kon het artikel al inkijken.

'Von Trier is tegen de ingekorte versie van 'Nymphomaniac'', zegt Jensen. 'Maar hij aanvaardt het wel, want hij weet hoe het marktmechanise in elkaar zit. Je kan onmogelijk een film maken van 11 miljoen dollar die zo lang duurt. 5,5 uur is zo extreem dat het de marktwaarde van de film naar beneden haalt. Investeerders zullen zich bedrogen voelen.'

Von Trier heeft het snoeiwerk aan zijn entourage overgelaten. Het is meteen de eerste keer dat dat gebeurt. Volgens het Deense magazine zou de 'relschopper' de nieuwe definitieve versie nog niet gezien hebben. Zelf kan hij het niet bevestigen, want sinds het 'nazi-incident' tijdens het Filmfestival van Cannes - en aangezien hij zich 'toch niet deftig kan uitdrukken in het openbaar' - geeft de Deense regisseur geen interviews meer. Zijn producer benadrukt dat de expliciete scènes niet de oorzaak zijn van het knip- en plakwerk. Want die worden gewoon behouden.

Van het oorspronkelijke idee om twee verschillende versies van de langverwachte prent uit te brengen - een hardcore en een kuise versie - , werd intussen afgestapt. Alleen de hardcore wordt voorgeschoteld. Filmverdelers moeten zelf maar beslissen welke pikante scènes de kijkers in hun land te zien krijgen. Duidelijke taal dus. In Denemarken, waar de prent op kerstdag in wereldpremière gaat, gaan ze alvast all the way, met alles erop en eraan. Met of zonder de goedkeuring van Von Trier.

Bij ons wordt de film, met onder andere Charlotte Gainsbourg, Uma Thurman, Stellan Skarsgård, Christian Slater en Willem Dafoe, in januari getoond. Bekijk hier de trailers. (DB)

Voor de eerste keer in zijn carrière heeft de Deense provocateur Lars Von Trier de zogenaamde final cut van een eigen film uit handen gegeven voor knip- en plakwerk. Om commerciële redenen werd 'Nymphomaniac', de controversiële erotische film over de sekscapades van een zelfverklaarde nymfomane, flink bijgewerkt. Of beter: ingekort.Van de oorspronkelijke 5,5 uur durende content die de regisseur op de filmrol had staan, zal uiteindelijk 4 uur - netjes verdeeld over twee filmsessies van twee uur - de zalen halen. Dat meldt Von Triers producer Peter Aalbaeck Jensen in het Deense Ekko dat deze week uitkomt. The Hollywood Reporter kon het artikel al inkijken.'Von Trier is tegen de ingekorte versie van 'Nymphomaniac'', zegt Jensen. 'Maar hij aanvaardt het wel, want hij weet hoe het marktmechanise in elkaar zit. Je kan onmogelijk een film maken van 11 miljoen dollar die zo lang duurt. 5,5 uur is zo extreem dat het de marktwaarde van de film naar beneden haalt. Investeerders zullen zich bedrogen voelen.'Von Trier heeft het snoeiwerk aan zijn entourage overgelaten. Het is meteen de eerste keer dat dat gebeurt. Volgens het Deense magazine zou de 'relschopper' de nieuwe definitieve versie nog niet gezien hebben. Zelf kan hij het niet bevestigen, want sinds het 'nazi-incident' tijdens het Filmfestival van Cannes - en aangezien hij zich 'toch niet deftig kan uitdrukken in het openbaar' - geeft de Deense regisseur geen interviews meer. Zijn producer benadrukt dat de expliciete scènes niet de oorzaak zijn van het knip- en plakwerk. Want die worden gewoon behouden.Van het oorspronkelijke idee om twee verschillende versies van de langverwachte prent uit te brengen - een hardcore en een kuise versie - , werd intussen afgestapt. Alleen de hardcore wordt voorgeschoteld. Filmverdelers moeten zelf maar beslissen welke pikante scènes de kijkers in hun land te zien krijgen. Duidelijke taal dus. In Denemarken, waar de prent op kerstdag in wereldpremière gaat, gaan ze alvast all the way, met alles erop en eraan. Met of zonder de goedkeuring van Von Trier.Bij ons wordt de film, met onder andere Charlotte Gainsbourg, Uma Thurman, Stellan Skarsgård, Christian Slater en Willem Dafoe, in januari getoond. Bekijk hier de trailers. (DB)