Kid ****Fien Troch met Bent Simons, Maarten Meeusen, Gabriella Carizo

Het titelpersonage van Fien Trochs derde langspeler is een tienjarige knul die met grote, verwarde ogen toekijkt hoe zijn alleenstaande moeder steeds dieper wegzinkt in depressie wanneer ze de touwtjes niet langer aan elkaar kan knopen.

Net als in voorgangers Een ander zijn geluk (2005) en Unspoken (2008) vormen kinderen, gemis, verloren onschuld en unheimliche tragiek opnieuw de hoofdingrediënten. Alleen is het resultaat een stuk rijper en ge(s)laagder.

Troch observeert haar ontroerende maar nooit tranerige huis-tuin-en-keukendrama consequent vanuit het kikvorsperspectief van Kid en zijn broertje Billy, laat stiltes even eloquent spreken als de spaarzame dialogen en voegt daar bovendien enkele dromerige toetsen aan toe.

Zelden werd de groeipijn van het klein zijn in de Vlaamse cinema op zo'n beheerste en verstilde manier bezongen, met dank ook aan het strakke camerawerk van Frank van den Eeden, de subtiele soundtrack van Senjan Jansen en de gevoelige montage van meneer Troch Nico Leunen. Een kleine film die een groot publiek verdient. (DM)

Het titelpersonage van Fien Trochs derde langspeler is een tienjarige knul die met grote, verwarde ogen toekijkt hoe zijn alleenstaande moeder steeds dieper wegzinkt in depressie wanneer ze de touwtjes niet langer aan elkaar kan knopen. Net als in voorgangers Een ander zijn geluk (2005) en Unspoken (2008) vormen kinderen, gemis, verloren onschuld en unheimliche tragiek opnieuw de hoofdingrediënten. Alleen is het resultaat een stuk rijper en ge(s)laagder. Troch observeert haar ontroerende maar nooit tranerige huis-tuin-en-keukendrama consequent vanuit het kikvorsperspectief van Kid en zijn broertje Billy, laat stiltes even eloquent spreken als de spaarzame dialogen en voegt daar bovendien enkele dromerige toetsen aan toe. Zelden werd de groeipijn van het klein zijn in de Vlaamse cinema op zo'n beheerste en verstilde manier bezongen, met dank ook aan het strakke camerawerk van Frank van den Eeden, de subtiele soundtrack van Senjan Jansen en de gevoelige montage van meneer Troch Nico Leunen. Een kleine film die een groot publiek verdient. (DM)