Closed Curtain werd in het geheim opgenomen door Jafar Panahi en Kamboziya Partovi. Die laatste speelt ook mee in de film. Hij kruipt in de huid van een scenarioschrijver die ondergedoken leeft in Iran. Hij heeft een hond en dat is onrein dier, dus verboden door het regime.

Daarnaast komt er in de film een meisje voor die ook op de vlucht is. Ze was aanwezig op een illegaal feestje, want er werd alcohol geschonken, en de politie heeft hier weet van. Uiteindelijk krijgt de film een vreemde twist. Panahi duikt op samen met wat mensen van de filmcrew en het hele verhaal blijkt verzonnen.

Dat dit scenario een prijs won, is volgens Javad Shamaqdari ongehoord. Hij is minister van Cultuur en heeft de Iranese cinema in handen. "Iran vindt dat het Filmfestival van Berlijn zijn gedrag moet aanpassen", zegt hij. "Iedereen weet dat je in ons land toestemming nodig hebt om een film te maken en op te sturen naar het buitenland."

In 2009 werd regisseur Jafar Panahi gearresteerd na een betoging tegen president Mahmoud Ahmadinejad. Die laatste had toen net de verkiezingen, die bulkten van de fraude, 'gewonnen'. Panahi werd veroordeeld tot een werkverbod van 20 jaar wegens het maken van 'anti-regeringspropaganda'.

Ondanks het verbod slaagt Panahi er met Closed Curtain toch al voor de tweede in om een 'illegale' film de wereld in te sturen. In 2011 ging This Is Not A Film in première in Cannes. Nadat de film op een USB-stickje, verstopt in een taart, het land werd uit gesmokkeld.

Die prent werd bijna volledig in Panahi's appartement opgenomen, want hij had destijds ook huisarrest. In de film geeft de regisseur zijn mening over de cinema en de sociaal-politieke wantoestanden in Iran. Panahi is het land steeds te slim af. Of hoe zijn coregisseur Kamboziya Partovi het zou verwoorden: "Het is onmogelijk om een dichters en vrijdenkers te stoppen. Hun gedachten werpen overal vruchten af." (CM)

Closed Curtain werd in het geheim opgenomen door Jafar Panahi en Kamboziya Partovi. Die laatste speelt ook mee in de film. Hij kruipt in de huid van een scenarioschrijver die ondergedoken leeft in Iran. Hij heeft een hond en dat is onrein dier, dus verboden door het regime. Daarnaast komt er in de film een meisje voor die ook op de vlucht is. Ze was aanwezig op een illegaal feestje, want er werd alcohol geschonken, en de politie heeft hier weet van. Uiteindelijk krijgt de film een vreemde twist. Panahi duikt op samen met wat mensen van de filmcrew en het hele verhaal blijkt verzonnen. Dat dit scenario een prijs won, is volgens Javad Shamaqdari ongehoord. Hij is minister van Cultuur en heeft de Iranese cinema in handen. "Iran vindt dat het Filmfestival van Berlijn zijn gedrag moet aanpassen", zegt hij. "Iedereen weet dat je in ons land toestemming nodig hebt om een film te maken en op te sturen naar het buitenland." In 2009 werd regisseur Jafar Panahi gearresteerd na een betoging tegen president Mahmoud Ahmadinejad. Die laatste had toen net de verkiezingen, die bulkten van de fraude, 'gewonnen'. Panahi werd veroordeeld tot een werkverbod van 20 jaar wegens het maken van 'anti-regeringspropaganda'. Ondanks het verbod slaagt Panahi er met Closed Curtain toch al voor de tweede in om een 'illegale' film de wereld in te sturen. In 2011 ging This Is Not A Film in première in Cannes. Nadat de film op een USB-stickje, verstopt in een taart, het land werd uit gesmokkeld. Die prent werd bijna volledig in Panahi's appartement opgenomen, want hij had destijds ook huisarrest. In de film geeft de regisseur zijn mening over de cinema en de sociaal-politieke wantoestanden in Iran. Panahi is het land steeds te slim af. Of hoe zijn coregisseur Kamboziya Partovi het zou verwoorden: "Het is onmogelijk om een dichters en vrijdenkers te stoppen. Hun gedachten werpen overal vruchten af." (CM)