Vrijdagavond is onder massale belangstelling in Kinepolis Leuven de 21ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival geopend met de vertoning van zes kortfilms waaronder drie wereldpremières van Vlaamse producties. Het ging om 'Guest' van Moon Blaisse, 'Niemandal' van Harm Dens en 'Feel sad for the bunny' van Kenneth Mercken.

Tot 5 december worden in het kader van dit festival meer dan 300 kortfilms vertoond uit alle hoeken van de wereld. Blikvangers zijn de respectievelijk 25 en 44 films die vertoond worden in het kader van de Vlaamse en Europese Competitie voor Fictiefilms en de 24 films voor de Vlaamse Competitie voor Animatiefilms. De juryprijzen in de fictiecompetitie belanden op de longlist voor een Oscarnominatie.

De organisatoren ontvingen meer dan 200 inzendingen voor de Vlaamse competitie en meer dan 2.500 inzendingen voor de Europese. Het Internationaal Kortfilmfestival biedt dit jaar speciale programma's over de Arabische wereld, migratie, Spanje, de eighties en 'Gangsta Shorts'.

In die laatste worden enkele gangsterfilms getoond met als opener 'Broeders', de afstudeerfilm waarmee Adil El Arbi en Bilall Falllah in 2011 debuteerden. Daarnaast zijn er de klassieke onderdelen als 'Kortfilms voor kinderen', 'Animation Nations', 'Oscar Shorts' en 'The Labo'. Dit laatste is een verzamelnaam voor compilaties vol verrassende, doorgaans non-narratieve films en video's die spelen met het medium. (Belga/DB)

27/11-5/12, Stuk, leuven. Meer info: kortfilmfestival.be

Vrijdagavond is onder massale belangstelling in Kinepolis Leuven de 21ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival geopend met de vertoning van zes kortfilms waaronder drie wereldpremières van Vlaamse producties. Het ging om 'Guest' van Moon Blaisse, 'Niemandal' van Harm Dens en 'Feel sad for the bunny' van Kenneth Mercken. Tot 5 december worden in het kader van dit festival meer dan 300 kortfilms vertoond uit alle hoeken van de wereld. Blikvangers zijn de respectievelijk 25 en 44 films die vertoond worden in het kader van de Vlaamse en Europese Competitie voor Fictiefilms en de 24 films voor de Vlaamse Competitie voor Animatiefilms. De juryprijzen in de fictiecompetitie belanden op de longlist voor een Oscarnominatie. De organisatoren ontvingen meer dan 200 inzendingen voor de Vlaamse competitie en meer dan 2.500 inzendingen voor de Europese. Het Internationaal Kortfilmfestival biedt dit jaar speciale programma's over de Arabische wereld, migratie, Spanje, de eighties en 'Gangsta Shorts'. In die laatste worden enkele gangsterfilms getoond met als opener 'Broeders', de afstudeerfilm waarmee Adil El Arbi en Bilall Falllah in 2011 debuteerden. Daarnaast zijn er de klassieke onderdelen als 'Kortfilms voor kinderen', 'Animation Nations', 'Oscar Shorts' en 'The Labo'. Dit laatste is een verzamelnaam voor compilaties vol verrassende, doorgaans non-narratieve films en video's die spelen met het medium. (Belga/DB)