Met de Lux-prijs, die voor de achtste keer werd uitgereikt, wil het Parlement films steunen die in de kern van het Europese publieke debat staan. 'Ida' draait rond de jonge zuster Anna, die er vlak voor ze haar geloften aflegt, achterkomt dat ze niet zonder familie op de wereld is maar nog een tante heeft. De familiegeschiedenis van de twee vrouwen en hun religieuze overtuigingen staan centraal in de zwartwitfilm.

Potentiële Oscarwinnaar

'Ida', die afgelopen weekend ook de grote winnaar was van de European Film Awards en nu al genoemd wordt als potentiële Oscarlaureaat, werd door de Europese Parlementsleden verkozen boven 'Bande de Filles' van de Franse regisseuse Céline Sciamma en 'Class Enemy' van de Sloveen Rok Bicek.

Internationale release

Alle drie de finalisten zien hun film ondertiteld worden in de 24 officiële talen van de EU. De films zullen ook worden vertoond tijdens de Lux-filmdagen. Als winnaar wordt 'Ida' ook aangepast voor blinden en slechthorenden en de film krijgt ondersteuning bij de internationale release.

Het publiek kan nog steeds stemmen op zijn favoriete film. Dat kan op de website van de Lux-prijs. De publiekswinnaar wordt uitgenodigd op het Karlovy Vary International Film Festival in juni/juli 2015. (Belga/LP)

Met de Lux-prijs, die voor de achtste keer werd uitgereikt, wil het Parlement films steunen die in de kern van het Europese publieke debat staan. 'Ida' draait rond de jonge zuster Anna, die er vlak voor ze haar geloften aflegt, achterkomt dat ze niet zonder familie op de wereld is maar nog een tante heeft. De familiegeschiedenis van de twee vrouwen en hun religieuze overtuigingen staan centraal in de zwartwitfilm.Potentiële Oscarwinnaar 'Ida', die afgelopen weekend ook de grote winnaar was van de European Film Awards en nu al genoemd wordt als potentiële Oscarlaureaat, werd door de Europese Parlementsleden verkozen boven 'Bande de Filles' van de Franse regisseuse Céline Sciamma en 'Class Enemy' van de Sloveen Rok Bicek. Internationale releaseAlle drie de finalisten zien hun film ondertiteld worden in de 24 officiële talen van de EU. De films zullen ook worden vertoond tijdens de Lux-filmdagen. Als winnaar wordt 'Ida' ook aangepast voor blinden en slechthorenden en de film krijgt ondersteuning bij de internationale release. Het publiek kan nog steeds stemmen op zijn favoriete film. Dat kan op de website van de Lux-prijs. De publiekswinnaar wordt uitgenodigd op het Karlovy Vary International Film Festival in juni/juli 2015. (Belga/LP)